Duyuru

Sırp mahkemesi dört polisi Kosova'daki cinayetlerden suçlu buldu

Sırbistan

  /   517   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Dört eski Sırp polis memuru, Belgrad mahkemesi tarafından 1999 yılında 48 Kosovalı Arnavut'u öldürmekten suçlu bulunmaları üzerine 13 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkeme diğer üç sanığın beraatine karar verdi.

(BBC, Euronews, FT - 24/04/09; AP, Reuters, AFP, DPA, AKI, Beta, B92 - 23/04/09)

photo

Mahkeme, Kosova'da iki yıl süren ayaklanmalar sırasında sivillere uygulanan en kötü zulmün kurbanları arasında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da yer aldığını söyledi. [AFP]

Belgrad'da özel savaş suçları mahkemesi 23 Nisan Perşembe günü dört eski polis memurunu Kosova'daki 1998-1999 ihtilafı sırasında 48 etnik Arnavut'u öldürmekten suçlu bularak toplam 68 yıl hapse mahkum etti.

Priştine'nin yaklaşık 60km güneydoğusundaki Suva Reka kasabasında görevli eski bir polis komutanı olan Radojko Repanoviç ve diğer bir yerel polis memuru Slacan Cukariç 20'şer yıl ağır hapis cezasına çarptırıldılar. Diğer iki eski memur, Miroslav Petkoviç ve Milorad Nisaviç ise sırasıyla 15 ve 13 yıl hapse mahkum oldular.

Yargıç Vinka Beraha Nikiceviç kararı okurken, "Sivillere karşı savaş suçları işlemekten suçlu bulundular." dedi.

Ancak 1999 Suva Reka katliamıyla ilgili olarak yargılanan diğer üç sanık -- Radoslav Mitroviç, Nenad Jovanoviç ve Zoran Petkoviç -- beraat etti. Eski bir özel polis birimi komutanı ve polisin tutukladığı ilk sanık olan Mitroviç, başlangıçta cinayetlerin emrini vermekle suçlanmıştı.

Katliamın kurbanlarının ikisi dışında hepsi aynı aileye mensuplar. AP'nin karara dayanarak bildirdiğine göre, bunlar arasında hamile bir kadın ve 100 yaşında bir kadın da yer alıyor. 26 Mart 1999'da Sırp polis memurları Berişa ailesinin üyelerini bir araya toplayarak mermiler ve el bombalarıyla öldürmüşlerdi.

Ölü taklidi yapıp cesetleri taşıyan kamyondan atlayarak hayatta kalan Şureta Berişa, davada ifade veren 100'den fazla tanık arasında yer alıyordu.

Suva Reka kurbanlarının cesetleri, Sırp güvenlik güçlerinin daha sonra Sırbistan'a naklederek buradaki iki toplu mezara gömdükleri 800'den fazla ceset arasında yer alıyordu.

Arama ekipleri bu mezarları 2001 yılında, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in tutuklanmasından birkaç ay sonra ortaya çıkardılar.

 

O zamanda çıkan haberlere göre, iki bölgede çıkarılan cesetlerde işkence ve şiddet içeren ölüm izleri yer alıyordu.

Sırp savaş suçları savcıları, özellikle Mitroviç'in beraat etmesinden duydukları hoşnutsuzluğu dile getirerek karara itiraz edeceklerini söylediler. Savcılık sözcüsü Bruno Vekariç, "Karardan memnun olamayız." diyerek şöyle devam etti: "Adalet yerini bulmamıştır."

Kosova'daki yetkililer Belgrad mahkemesinin kararını memnuniyetle karşılayaarak Sırbistan'ı 1998-1999 ihtilafı sırasında etnik Arnavutlara karşı işlenmiş bütün savaş suçlarının faillerini adalete teslim etmeye çağırdılar.

Kosova hükümet sözcüsü Memli Krasniki Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Savaş sırasında Kosova'da işlenmiş zulümlere ışık tutacak her türlü mahkeme ve yargı kararını memnuniyetle karşılıyoruz." diyerek şöyle devam etti. "Yine de, bunun sadece bir davayla sona ermemesi gerektiğini düşünüyoruz."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar