Duyuru

Gostivar yarası ilaçlandı

  /   6424   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

 

 
Olay nasıl başladı?
Gostivar’dan Muhammed Zeynuli (Zeynullah) yaranın haberini etrafa açtı. Kendisi başka okuldan olmasına rağmen, “İsmail Kemali” İO’ ndaki durumu açıklayan iletisiyle çıktı. Ardından benim destek iletim geldi… Muhammed, desteğin tek kişi tarafından olduğundan şikâyetçi görününce, Gostivar Türk Demokratik Partisi (TDP) Şubesi’nin iletisi yayınlandı. Sonra sanırım bir veya iki ileti daha göründü ve susuldu… Bizim sesimiz maalesef o kadardır. Unutmayayım: Açıktan destek Türkiyeli dostlardan da görüldü…
Konu neydi?
Okulda 40 öğrencilik bir sınıf vardı. Hepsi de bir sınıfta okuyorlardı. İkiye ayrılmasına imkân varken, Eğitim Bakanlığı o taraftan gelmiyordu!
Aradan bir dönem geçti. Bir yerden ses çıkmadığını görünce, Gostivarlı birine konuyla ilgili sorum oldu. Gelen cevap durumu gösteriyordu: “Avni bey, etrafta kımıldama sezilmiyor!”
Eskiden de gazeteciliğim öyleydi!
Mesela, gazeteci olan Şecaattin Koka dostumla çok eskiden, hatta demokrasinin olmadığı söylenen sistemde, Resne’de yerel radyoyu açtırdık… Ohri’de liseyi başlattık… Her iki olayı, başka bir fırsatta, harfi harfine yazarım isterseniz! Siz deyin ben konuyu paylaşırım. Bazı adlar da meydan bulur.
Bizde olumsuz bir taraf vardır. Olayı görürüz, susmayı tercih ederiz. Bir söz vardır: Ağlamayan bebeye, annesi meme vermez! Doğru mudur? Tabii değildir. Hakiki anne çocuğun mama vaktini bilmelidir.
Makedonya Eğitim Bakanlığının, kanunları bilmediğini söyleyemeyiz. Anayasayı da… Eğer Merkez Jupa’da tek Arnavut evladına bir öğretmen sağlanabilirse, Mariova’da tek Makedon çocuğu için sınıf açılırsa, neden Gostivar’da 40 çocuk dara getirilip, 2 sınıf olmasın? Tasarruf hep bizde mi olacak?
Debre’de eğitim hala unutulmadı… Devam ediyor. Orada durum başkadır. Daha çok emek ister. Debre olayında sahtecilik de vardır.
Bugünlerde Gostibar TDP Şubesinin bir duyurusu geldi. Duyuruda şunlar yazılıydı:
”… Gostivar'da bulunan “İsmail Kemali” İÖ’da 40 çocuğumuzun bulunduğu sınıf ikiye bölünerek yeni bir sınıf açılmış bulunmaktadır. Sınıfın açılmasında emeği geçen herkesi en içten dileklerimizle kutlar, yeni istihdam olacak öğretmen arkadaşımıza da işinde başarılar dileriz.”
Sizi bilmem, ama ben çok sevindim!
Duyuru başka biçimde görülmeliydi. Mesela:
”Gostivar şubesi, TDP Merkezi, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir'in girişimi ve Makedonya Eğitim Bakanlığının gayreti ile Gostivar'da “İsmail Kemali” İÖ’ de 40 çocuğumuzun bulunduğu sınıf ikiye bölünerek, yeni bir sınıf açılmış bulunmaktadır. Sınıfın açılmasında emeği geçen herkesi en içten dileklerimizle kutlar, yeni istihdam olacak öğretmen arkadaşımıza da işinde başarılar dileriz.”
Hadi hatayı affedeyim. İncelikler artık önemli değildir… Önemli olanı çocuklarımızın rahatlamasıdır!
Hemen kutladım:
“TDP Merkeze, TDP Gostivar Şubesine, Makedonya hükümetine ve bakan Hadi Nezir’e en kalbi tebriklerimi sunarım!”
Gruplara yazdım. Gelen cevaplardan çok kişinin sevindiğini gördüm. Bir cevaba fazlasıyla sevindim. İletisi kısaydı… Ama sıcaktı:
“Avni Abi, hayırlı olsun… Tebrikler…”
Eliton kardeşim, yaydığım kutlamama cevaben yazıyordu. O, Arnavut ve Tiranlı bir gençtir. Siz ne sandınız? Arnavutlukta Türkçeyi bilen ve seven Arnavut yok mudur?
Bunun TDP’nin başarısı olduğunu biliyorum…
Aslında siyaset böyle oynanır. Siyaset “Ali Ağa” oyunu değildir! Üç ileri bir geri… O oyunu “Yeni Yol” KSD oynar. Siyaseti ise partilerdir oynayan. Şaşmayın! Siyaet dahi oyundur!
Siyasette bir kural vardır: “Ya oynarsın ya da oynatırlar!”
Gördüğünüz gibi, Türk Demokratik Partisi hakkında olumlu da yazabilirim…
Makedonya’ya demokrasi zor giriyor, ama giriyor.
Partimizin başarılarının devamını dilerim
 
 
 
  

Yorumlar