Duyuru

Başbakan Thaçi Bayramı Türkçe Kutladı

Kosova Haberleri

  /   386   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı vesilesiyle dün merkezi tören Prizren’de düzenlendi. Törende, yine Türkiye’nin Kosova’ya sunduğu desteği takdir edilerek, bu desteğin ilerde de devam edeceği mesajları verildi.


 
 

 

 


 
 
Törende selamlama konuşmasını yapan Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı ve Tertipleme Kurulu Başkanı Mahir Yağcılar, herkesi selamlayarak, 23 Nisan Bayramını kutladı. 23 Nisanın bu yıldan itibaren Kosova’da resmi bayram olarak kutlanacak olması Kosova Türkleri için büyük önem taşıdığını belirten Bakan Yağcılar, “Kosova Başbakanı, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı, TBMM Başkan Vekili, Makedonya, Bulgaristan ve daha birçok yerden misafirlerimizle bu bayramı kutlamak bugüne ayrı bir değer katmaktadır” dedi. “Kosova Türk halkı olarak Kosova’nın kalkınmasında her zaman yapıcılığımızla öne çıktık, bu dün böyleydi, bugün böyledir, yarın da böyle olacaktır. Bugüne kadar verdiğimiz mücadeleyi bundan böyle de devam ettireceğiz. Kosova Türk toplumunun liderleri olarak halkımızla birlikte atalarımızdan aldığımız bayrağı taşımaya devam edeceğimize dair bugün ant içtik. Biz siyasetçiler olarak bize ait olan hak ve görevlerimizi sırtlamaya her zaman hazır olacağımız konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi Mahir Yağcılar.
 
 

 

Protokol konuşmalarında “Bugün sizinle birlikte Kosova Türklerinin milli bayramını kutlamaktan büyük gurur duyuyorum” diyen T.C. Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler de, Türkiye’nin Kosova’ya gerek bağımsızlık öncesinde gerekse sonrasında büyük destek verdiğini ifade etti. Türkiye ve Kosova arasındaki ortak değerler bu iki ülke arasında sağlam bir köprünün kurulmasını etkilemiştir. Dolaysıyla Kosova’nın her yanlı kalkınmasına Türkiye’nin bundan böyle de desteğini esirgemeyeceğini belirtti.

 

TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Kosova Türklerinin Milli Bayramını kutlarken, tüm Kosovalıların bağımsızlık mücadelesinde büyük bir savaşım verdiklerine dikkat çekerek, Kosova Türkleri Milli Bayramının anayasal olarak düzenlenmesi yüzünden Kosova kurumlarına da şükranlarını ifade etti. Kosovalıların Sultan Murat’ın yadigârları olduğunu belirten Pakdil, tarihin hiçbir döneminde Kosova’nın yalnız kalmadığını ve bundan böyle de hiçbir zaman yalnız kalmayacağını vurguladı. Pakdil konuşmasının devamında “Türkiye her zaman Kosova’nın yanındadır, sevinciniz sevincimizdir, üzüntünüz üzüntümüzdür” dedi.

 

Ertuğrul Günay- Avrupa’nın ve dünyanın en genç ülkesi olan Kosova’da yapıcı ve yaratıcı unsur olan Kosova Türklerinin Milli Bayramını kutlarken, Kosovalılara Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Millet Meclisi Başkanı ve bütün Türk milletinin selamlarını getirdiğini bildirdi.

Türkiye Kültür ve Turizim Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Cumhuriyetinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı. Bakan Günay “ Kosova 17 Şubat 2008’de bağımsızlığını ilan etti, 18 Şubatta 24 saat dolmadan Türkiye Cumhuriyeti Kosova bağımsızlığını ayakta alkışladı, bu desteğimiz sürüyor” dedi. Konuşmasında Kosova Başbakanı Thaçi’ye hitap eden Bakan Ertuğrul Günay, “Sayın Başbakan bu desteğimiz sadece Kosovalı Türklere değildir, bu desteğimiz bütün Kosova halkınadır. Biz Kosova’nın birliğini, Kosova’nın toprak bütünlüğünü ve Kosova’nın gelişmesini savunuyoruz” dedi.

 

 

 
 

Kosova Türklerinin Milli bayramı vesilesiyle bu törene katılan Kosova Başbakanı Hashim Thaçi hazır bulunan yaklaşık 5000 kişiyi Türkçe “Merhabalar bayramınız kutlu olsun” sözleriyle selamladı. Hashim Thaçi yaptığı konuşmasında, “ Kosova Türklerinin Milli Bayramı aynı zamanda Kosova devletinin bayramıdır, bu Kosova’da yaşayan halkın bayramıdır. Bu bayramı tüm Kosova kurumlarıyla birlikte hep beraber kutluyoruz. Kosova kurumları ve Kosova halkı adına bu kutlamalara katılan herkese şükranlarımı ifade etmek istiyorum” diyerek, aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e devletimize yapılan yardımlardan, doğrusu demokratik, bağımsız bir Kosova’nın kurulması için sundukları büyük destekten dolayı şükranlarını da ifade etti. Kosova halkı Türkiye’den gördüğü destekleri hiçbir zaman unutmayacaktır şeklinde konuşmasına devam eden Thaçi, Kosova halkı bağımsızlığın tanınmasında, gelişmesinde ve Avroatlantik süreçlere bütünleşmesinde Türkiye Cumhuriyetinin sunduğu büyük destekleri için minnet duyduğunu da ileri sürdü. Başbakan Thaçi, “ Kosova’da bağımsızlığın ilan edildiği günde Kosova’da yaşanan duygular Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimindeki Türkiye Hükümetinde tüm bakanların da tüm kurumlarında ve Türkiye Cumhurbaşkanının da Kosova bağımsızlığıyla ilgili tüm gelişmeleri çok yakından izledikleri ve Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğu için minnettar olduğumu belirtmek istiyorum. Bugün Kosova Cumhuriyeti Başbakanı olarak Kosova’nın kalkındırılmasında hep beraber sürdürdüğümüz çalışmalardan dolayı gurur duyduğumu ve bu şekilde ayrım yapmaksızın Kosova devletinin ve Kosova’yı yurdumuz olarak kurduğumuz için son derece mutluyum. Kosova hoşgörünün perspektifin iyi niyetin ve yeni gelişmelerin ülkesidir. Kosova’daki tüm toplulukların hakları anayasal güvence altındadır ve tüm bu haklar sözün tam anlamıyla saygılanmış olacaktır. Dolaysıyla Kosova Türk toplumu da perspektifin ve gelişmenin ayrılmaz bir parçası olacaktır. Kosova Türk toplumu aynı zamanda Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin en yüksek bir seviyeye çıkarılmasında her zaman için en iyi bir bağı oluşturacaktır. Kosova Cumhuriyeti Hükümeti adına KFOR bünyesinde görev yapan Türk askerine de sunduğu desteklerinden ve vatandaşlarımızın onlara besledikleri güvenden dolayı kendilerine en içten şükranlarımı belirtmek istiyorum. Demokratik bir ülke olarak Kosova’da tüm toplulukları son derece saygılamaya devam edeceğiz ve bu toplulukların Kosova için büyük bir değer olduğunu belirtmek istiyorum. Bu Kosova’nın geleceğidir, bu bizim yeni demokrasimizdir, bu bizim geleceğimizdir” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

Protokol konuşmalarından sonra Kosova Başbakanı, Türkiye Kültür Bakanı, TBMM Başkan Vekili, Türk Taburu ve daha bazı konuklara plaketler verildi.

 

Merkezi törene, Bursa Mehter Takımının gösterisi, TRT ses sanatçılarının konserleri, Kosova Türk Derneklerinin folklor gösterileri ve Türkiye’nin “Gece Yolcuları” Rok Grubunun muhteşem konseri renk kattı.

 

Ayrıca program başlangıcında 23 Nisan Kosovalı Türklerin Milli Bayramı vesilesiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın gönderdiği kutlama mesajları da okundu.
 

 

 

kosova haber

 

 

23 Nisan Kosova Türklerinin Milli bayramı vesilesiyle Prizren’de düzenlenen merkezi törene Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, T.C. Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, Bulgaristan ve Makedonya milletvekilleri, Türk KFOR Yetkilileri ve çok sayıda vatandaşımız katıldı. 

  

Yorumlar