Duyuru

Lahey’de 21 Ülke Kosova’dan yana 14 Ülke Karşı

Dünyadan Haberler

  /   261   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Lahey’de 21 Ülke Kosova’dan yana 14 Ülke Karşı
 

 

Uluslar arası Lahey Mahkemesi, Kosova bağımsızlığının ilanıyla ilgili yasal sürece katılmak amacıyla BM-in 35 üye ülkesi tarafından istemlerin sunulduğunu açıkladı. 35 ülkeden 21-i Kosova bağımsızlığını desteklerken, 14 ülke de karşı olduğunu duyurdu


 
 

Kosova Bağımsızlığını savunmaya dair Uluslar arası Lahey Mahkemesine yazılı belge gönderen ülkeler: Çek Cumhuriyeti, Fransa, İsviçre, Arnavutluk, Avusturya, Almanya, Polonya, Finlandiya, Luksemburg, Büyük Britanya, ABD, Estonya, Norveç, Hollanda, Slovenya, Letonya, İrlanda, Danimarka, Maldivler ve Siera Leone.

Kosova bağımsızlığını tanıyan Avrupa Birliğinin (AB) 22 üye ülkesinden Lahey Mahkemesine konuyla ilgili görüşlerini göndermeyen 8 ülke şunlardır: Belçika, Bulgaristan, Macaristan, Litvanya, Malta, Portekiz, İtalya ve İsveç. Kosova ile dost ülke olan, ancak Mahkemeye görüşünü göndermeyen ülkelerden biri de Türkiye.

Kosova bağımsızlığına karşı olan ve bu durumda Sırbistan’ı destekleyen ülkeler şunlar: Kıbrıs, Çin, Romanya, Mısır, Slovakya, Rusya, Libya, İspanya, İran, Brezilya, Arjantin, Azerbaycan ve Bolivya. Uluslar arası Lahey Adalet Divani tarafından yapılan açıklamada, bu yılın 17 Temmuz tarihine kadar sürecek olan safhada, tüm tarafların bu sürece katılacak diğer ülkelerle ilgili yazılı bir şekilde ek deliller gönderebilecekleri belirtiliyor.

Lahey Adalet Divanı gönderilen tüm istemleri görüştükten sonra, konuyla ilgili düzenlenecek olan tartışma tarihini belirleyecek. Sürecin sonunda Uluslararası Adalet Divanı Kosova bağımsızlık ilanının uluslar arası hukukla uyumlu olup olmadığı konusunda görüşünü onaylamış olacaktır.

 

kosova haber 

  

Yorumlar