Duyuru

Priştine Kosovalı Sırp polisine boykota son vermesi için mühlet verdi

Kosova Haberleri

  /   395   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Kosova Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuki, açığa alınmış bütün Kosovalı Sırp polis memurlarının görevlerine geri dönmeleri için 30 Haziran'a kadar süre verildiğini duyurdu.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi -- 24/04/09

photo

Grev yapan memurlara KPT'ye geri dönmek için 30 Haziran'a kadar süre verildi. [Getty Images]

Kosova hükümeti geçtiğimiz hafta yaptığı duyuruda, açığa alınmış bordrolu bütün Kosovalı Sırp polis memurlarına işe geri dönmeleri için 30 Haziran'a kadar süre verildiğini açıkladı. Yaklaşık 300 Sırp memur, Kosova Polis Teşkilatı (KPT) emir-komuta zincirinde hizmet vermeyi reddetmişti. Memurlar Kosova'nın 17 Şubat 2008'deki bağımsızlık ilanı sonrasında görevlerini bırakmışlardı. Grevci memurlar komuta yetki mercileri olarak UNMIK'i kabul ediyorlar ve uluslararası toplumdan Kosova'nın Sırp yoğunluklu bölgelerindeki polis karakollarının başına UNMIK memurlarını koymasını istediler.

KPT, kendi yetkisi altında çalışmaya geri dönecekleri umuduyla grevci memurlara maaş ödemeye devam ediyor. İçişleri Bakanı Zenun Payaziti Özgür Avrupa Radyosu tarafından aktarılan sözlerinde, "Maaşlı açığa alınmaya devam kararı siyasi bir karardır ... zira geri dönmelerine hazır olduğumuzu ifade etmek istedik." dedi.

Hükümetin geçen haftaki bu kararı, konuyla ilgilenmek üzere kurulmuş olan ve Kosovalı ve EULEX temsilcilerinden meydana gelen bir çalışma grubunun tavsiyeleri üzerine alındı. EULEX daha önce meseleyi çözmek amacıyla Belgrad makamlarıyla birlikte çalışma girişiminde bulunsa da başarılı olamamıştı.

Payaziti çalışma grubunun önerlerini Hukukun Üstünlüğü Koordinasyon Kuruluna sundu. Kurula Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuki ve EULEX başkanı Yves de Kermabon birlikte başkanlık ediyorlar.

Hükümet ve EULEX tarafından yayınlanan ortak bildiride, "[H]ükümet, açığa alınan bütün memurlara işbaşı yapmaları için 30 Haziran 2009'a kadar süre tanımıştır." ifadesi yer aldı.

Kuki, mühlet kararının "bu memurlara verilmiş bir ceza olarak değil, ... Kosova toplumunu temsil edecek ve bütün toplumların çıkarına çalışacak tam olarak çok ırklı bir polis teşkilatını yeniden inşa etme yolunda atılmış somut bir adım" olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Payaziti, Kosova makamlarının "ayrılan bütün polis memurlarını Kosova Polisine geri dönmeye teşvik etme" çabalarını artıracaklarını da sözlerine ekledi. De Kermabon EULEX'ten destek sözü vermekle birlikte, "bu konuya dostane bir şekilde yaklaşma gereğinin" de altını çizdi.

 

Parlamentonun İçişleri ve Güvenlik Komisyonu da geçen hafta bu sorunu ele aldı. Komisyon gelecek hafta Kosova polisini ziyaret edecek ve Kosovalı Sırp polis memurlarının görevlerine dönmemesi halinde meclis tartışması önerecek.

Komisyon yaptığı açıklamada, bu soruna çözümün hukuk çerçevesinde bulunması gerekmekle birlikte, Priştine'nin "Kosova makamlarının polis memurlarının işbaşı yapmalarını sağlamak için yeterli çabayı gösterdiğini" unutmaması gerektiğini de belirtti.

Panel ayrıca KPT'de çalışmak isteyen yeterli sayıda Sırp gencinin bulunduğunu da kaydetti.

Komisyon, "Boykotu tolere etmek, aynı zamanda çalışmak isteyenlere çalışma şansı vermeme anlamına da gelmektedir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar