Duyuru

Arnavutluk'ta yoksulluk seviyeleri düşüşte

Arnavutluk Haberleri

  /   366   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Ekonomik büyüme ve reformlar Arnavutluk'un yoksul kesimleri için iyi haberler olsa da, mevcut küresel ekonomik kriz bir güçlük teşkil ediyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 25/05/09

photo

Araştırmayı Arnavutluk İstatistik Enstitüsü, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yürüttüler. [Getty Images]

Yeni bir çalışmaya göre Arnavutluk'taki yoksulluk seviyeleri 2002 ile 2009 yılları arasında düşüş kaydetti. Çalışmada, yoksulluk sınırının altında yaşayan Arnavut vatandaşlarının nüfusa oranı 2002'deki %25,4'ten 2008 yılında %12,4'e düştü.

Araştırma Arnavutluk İstatistik Enstitüsü, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütüldü.

Çalışmaya göre 2002 yılında 800 bin civarında yoksul insan olmasına karşın, 2008 yılına kadar bunların yarısından fazlası -435 bini- yoksulluktan kurtuldu. Yoksulluk kırsal bölgelerde belirgin bir azalma kaydederken, reel tüketim ülke çapında yükseliş göstererek 2005 yılından bu yana %7 arttı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Arnavutluk'un geniş kesimleri yoksulluk oranlarının düşmesine tanıklık etmey devam ediyor." ifadesi yer aldı. "2005 yılından bu yana yoksulluk oranlarında en büyük düşüş orta kesimlerde görüldü."

Çalışmada, olumlu eğilimin nedenleri arasında GSYİH büyümesi, ekonomik reformlar, altyapı genişlemesi ve daha iyi yönetim gösterildi.

Başbakan Sali Berişa'nın merkez sağ yönetimi bunda pay iddia ediyor. Entegrasyon Bakanı Maylinda Bregu basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Yoksulluğun azalması hükümetin yürüttüğü reformların başarısını gösteriyor." dedi.

Ancak muhalefet partileri haberlerin hepsinin iyi olmadığını söylüyorlar. Partiler, çeşitli bölgeler ve nüfuslar arasındaki farklılıklara dikkat çekiyorlar.

Sosyalist Partili Ervin Buşati ülkenin kuzeyindeki üç dağlık bölgeye atıfta bulunarak, "Arnavutluk'ta aileler arasındaki bölgesel gelir eşitsizliği yüksek seviyede. Lezha ilçesinde yoksulluk %31'e, Kukes'te %37'ye, Diber'de ise %41'e ulaşıyor ve bunların hepsi de ülke ortalamasının üstünde." dedi.

 

Gerçekten de, çalışmada dağlık bölgelerdeki yoksulluk oranındaki azalmanın ülkenin geri kalanıyla uyuşmadığı ortaya kondu.

Dünya Bankası, "Veriler, görülme sıklığının en yüksek olmaya devam ettiği ve 2005 yılından beri pek bir değişmenin görülmediği dağlık alanlarda yoksulluk oranındaki azalmada belirgin yavaşlama olduğunu gösteriyor." dedi.

Çalışma, Nisan-Haziran 2002, Mayıs-Temmuz 2005 ve Haziran-Ağustos 2008 dönemlerinde yaklaşık 3600 hanede yürütülen yaşam standardı ölçüm anketlerindeki verilere dayanıyor.

Sonuçlar mevcut küresel ekonomik krizin etkisini yansıtmıyor. Dünya Bankası ve UNDP temsilcileri, uygun tedbirler alınmadığı takdirde yoksulluktaki azalmanın durabileceği ve hatta geri çevrilebileceği konusunda uyarıyorlar. IMF, GSYİH büyümesinde 2008'deki %6,8'den bu yıl %0,4'e düşüş tahmininde bulunarak Arnavutluk'u daha zor günlerin bekliyor olabileceğinin sinyallerini verdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar