Duyuru

BHF daire skandalıyla çalkalanıyor

Bosna Haberleri

  /   460   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Önde gelen siyasi isimler, çok ucuz fiyatlara emlak satın alıp aradaki farkı vergi mükelleflerine ödetmeyi amaçlayan bir tezgah üzerinde yakalandılar.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 25/05/09

photo

[

Bosna-Hersek Federasyonu'nun (BHF) siyaset sahnesi, önde gelen isimlerin karıştığı bir gayrımenkul skandalıyla çalkalanıyor. Demokratik Hareket Partisi'nin (SDA) iki önemli üyesinin yasayla başları dertte.

Savcılar geçen ay taraf Başbakanı Edhem Bıçakciç ve öncüllerinden biri Nedzad Brankoviç aleyhinde suçlamalarda bulundular. Siyasiler, görevlerini BHF fonlarını yasadışı emlak kazançları elde etmek için kötüye kullanma amaçlı bir plan dahilinde suistimal etmekle suçlanıyorlar.

Davanın merkezinde, Saraybosna'nın oturmak için en güzel semtlerinden biri olan Ciglane'deki beş yatak odalı geniş bir daire yer alıyor. İddianameye göre, Bıçakciç Brankoviç'in 1990 ihtilafı sonrasında Saraybosnalı vatandaşlar için oluşturulmuş bir fiş programını kullanarak satın almasına olanak sağladı.

Özetlemek gerekirse, hükümet daireyi satın almak için kamu fonlarından 120 bin avro civarında para ödedi ve fiş programı kapsamında daireyi 500 avronun altında bir paraya verdi.

O tarihte Brankoviç ülkenin önde gelen kamu kuruluşlarından biri olan Energoinvest'in genel müdürü olarak görev yapıyordu.

Fiş sistemi, Saraybosnalı vatandaşlara 1992-1995 ihtilafı öncesindeki normal kiracılık haklarını kanıtlamaları halinde kamu dairelerini alma olanağı sağlamak amacıyla tasarlandı.

Savcılara göre Brankoviç, "Energoinvest genel müdürü olarak sahip olduğu mevkiyi istismar ederek ... o kuruluştan ve BHF hükümetinden gelen parayı kendisine bir daire satın almak için kullandı."

Zanlı, bunun "SDA için hassas bir seçim dönemi" olduğunu ve yapacağı her türlü açıklamanın zararlı amaçlar için kullanılabileceğini ileri sürerek hakkındaki suçlamalar üzerinde yorum yapmayı reddetti.

Bu arada Bıçakciç de iddianamenin SDA içinde iç çekişme de dahil olmak üzere siyasi amaçlı olduğunu ileri sürüyor. Siyasi, en az 50 başka siyasi ismin benzer ilişkilere girdiğinde ısrar ediyor ve neden sadece bu olayın seçildiğini bilmek istiyor.

Brankoviç'in, 26 Mayıs Salı günü başlayacak olan yıllık parti kongresinde görevdeki SDA genel başkanı Süleyman Tihiç'i koltuğundan indirmeyi amaçlayan SDA Genel Başkan Yardımcısı Bekir İzetbegoviç'in önemli siyasi yandaşlarından biri olduğu söyleniyor.

Son dönem Boşnak lider ve SDA'nın kurucusu Aliya İzzetbegoviç'in oğlu olan İzzetbegoviç parti içindeki radikal, milliyetçi bir fraksiyona liderlik ederken, Tihiç ılımlı olarak kabul ediliyor.

 

Görevdeki lider Brankoviç'i istifaya davet etti. "Partimizin kuralı, böyle bir kişinin parti veya kamu görevinde bulunamayacağını söyler." dedi. Ancak rakibi yorum yapmaktan kaçındı.

Bu arada BH devlet mahkemesi de aralarında Brankoviç, Bıçakciç ve Hırvat Demokrat Birliği partisi genel başkanı Dragan Coviç'in de yer aldığı 65 siyasi, askeri ve iş dünyasından isim aleyhindeki bir iddianameyi doğruladı.

İddianamede, söz konusu şahısların "aralarında görevdeki BHF Başbakan Nedzad Brankoviç'in de yer aldığı yetkililer ... için daireler ve evler satın almak veya restore etmek için BHF bütçesinden 4 milyon avro" ayırarak yasaları çiğnedikleri ileri sürülüyor.

Skandal, BHF'nin iflastan kurtulmaya çabaladığı bir zamanda patlak verdi. BHF Maliye Bakanı Vjekoslav Bevanda yakın tarihli bir meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Federasyonun bütçesi krizde, fakat bu hiç de yeni bir haber değil" dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar