Duyuru

Priştine’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi

Kosova Haberleri

  /   656   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Priştine’de Mehmet Akif Ersoy Paneli Düzenlendi
 

 

Türkiye’den Mustafa Hatipler, Arnavutluk’tan Spartak Kadiu, Kosova’dan ise Prof. Dr. İrfan Morina, Prof. Dr. Milazim Krasniqi ve Assoc. Prof. Dr. Abdullah Hamiti Priştine'de Mehmet Akif'i anlattı.

 
 

Not: Panelden fotoğraflar:
http://picasaweb.google.com.tr/kosovahaber/MehmetAkifErsoyPANEL#
 
20 Mayıs 2009 (Çarşamba) Priştine’de Kosova Milli Kütüphanesinde Mehmet Akif Ersoy konulu panel düzenlendi. 7. Uluslararası Sanatla Uyanmak Şöleni çerçevesinde düzenlenen panele Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, T.C. Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, Milletvekilleri Müferra Şinik ve Enis Kervan, TİKA Kosova Koordinatörü Kürşad Mahmat gibi üst düzey konuklar yanı sıra önemli sayıda vatandaş, öğrenci ve akademisyen katıldı.

 

Selamlama konuşması yapan Büyükelçi T.C. Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, böyle bir organizasyonun gerçekleşmesinden memnuniyetini belirtti ve buna benzer organizasyonları destekleyeceklerini belirtti.

 

Selamlama konuşmasında Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, organizasyon kurulunu yaptıkları güzel işlerden dolayı tebrik etti.

 

Panelde konuşmacı olarak Türkiye’den Mustafa Hatipler, Arnavutluk’tan Spartak Kadiu, Kosova’dan  ise Prof. Dr. İrfan Morina, Prof. Dr. Milazim Krasniqi ve Assoc. Prof. Dr. Abdullah Hamiti katıldılar.

 

Mustafa Hatipler, Mehmet Akif’in şair yönünden çok insan yönünü ele aldı ve şiirlerinden örnekler vererek, Akif’in hem milli, hem uhrevi hem de sosyal konularda şiir yazdığını ifade etti. Akif’in çeşitli yönlerine temas eden konuşmacı, Mehmet Akif’i anlatmak için bir panelin yetmeyeceğini dile getirdi. Mustafa Hatipler, Mehmet Akif’in dedelerinin memleketinde böyle bir etkinliğin yapılmasından dolayı memnuniyetini belirtti.

           

Prof. Dr. Milazim Krasniqi ise Akif’in eseri Safahat’ın Arnavutçaya tercümesi geç de olsa yapılmış olmasından Arnavut okurların duydukları memnuniyete vurgu yaptı. Krasniqi konuşmasında Mehmet Akif’in, şiiri kişilik oluşumunda ve olgunlaşmasında bir araç olarak gördüğünü ve bu görüş çerçevesinde yazdığını söyledi. Milazim Krasniqi, Arnavutçaya tercüme edilen Safahat’ın okunmasıyla Arnavut okurların 20. asrın ilk yarısındaki Türk tarihini ve İslam’ın karşılaştığı güçlükleri daha iyi anlayacaklarının da altını çizdi.

 

            Arnavutluk’tan katılan Spartak Kadiu, Mehmet Akif Ersoy’un hayattaki duruşuna ve genel anlamda kişiliğine temas eden bir bildiriyi Türkçe okudu.

 

            Prof. Dr. İrfan Morina, Akif’in farklı bağlamlarda çeşitli çevrelerce yanlış anlaşılması üzerinde durdu.

 

            Assoc. Prof. Dr. Abdullah Hamiti ise Akif’in Arnavut kökenine atıfta bulunduğu şiiri üzerinde durdu.

 

Mehmet Akif Ersoy konulu panelin sonunda törenli bir şekilde katılımcılara 7. Uluslararası Sanatla Uyanmak Şöleni plaketleri takdim edildi.

 

kosova haber 

  

Yorumlar