Duyuru

Daha yeşil bir Tiran için

Arnavutluk Haberleri

  /   382   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Tiran Avrupa'nın en fazla kirlilik olan kentlerinden biri, ancak kent yönetimi başkente yeşil bir makyaj yapma konusunda kararlı görünüyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 21/05/09

photo

[Getty Images]

Tiran belediye başkanı ve muhalefet lideri Edi Rama başkanlığındaki belediye, "kentin yeşil boyutlarını" artırmak amacıyla "bir vatandaş -- bir ağaç" girişimi başlattı.

Tiran'ın iş dünyası ve sakinleri arasındak, bir kamu-özel ortaklığı olarak tasarlanan girişim, önümüzdeki iki yıl içinde kentin çeşitli bölgelerine ağaçlar dikmeyi amaçlıyor.

Tiran belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "girişim her vatandaşın daha sağlıklı bir çevreye katkıda bunulabildiği" ve aynı zamanda özel şirketlerin de çıkarlarını gözeten bir hareket olarak tasarlandı.

Kasım 2008'den bu yana 27 caddeye 8 binin üzerinde ağaç dikildi. Girişim, başta Tiran'ın uzun zamandır ihmal edilen banliyöleri olmak üzere kentin görünümünü değiştiriyor.

Pek çok kişi Rama'nın çabalarını bir seçim yılı numarası olarak görüyor. Komünist rejim altında 17 yılın hapiste geçirmiş bağımsız bir toplumsal yorumcu ve yazar olan Fatos Lobonja, girişimi 28 Haziran "genel seçimleri öncesinde safi görüntü bir kişinin yürüttüğü tipik safi görüntü bir hareket" olarak nitelendirdi.

Lobonja Rama'yı çok sayıda inşaat izni vererek ve betonla kaplı şehirde bir inşaat patlamasına yol açarak Tiran'ı mahvetmekle suçluyor. "Girişim iyi bir hamle olsa bile, bunu insanlara yalan söylemek için yapıyor ve en önemlisi de, Tiran'ın şekli değiştiği için bunun için artık çok geç."

Çevre uzmanları yeşil alanların artması için sadece ağaç dikmek değil, parklar ve diğer yeşil alanlar inşa etmek veya var olanları genişletmek gerektiğini söylüyorlar.

İktidardaki Demokrat Parti'nin eski sözcüsü ve belediye birimi No. 10'un başkanı Gerti Bogdani televizyondaki Ora News programına verdiği demeçte, "İnsanlar ekonomik büyümenin etkilerini kolayca hissederken, ardından gelmesi gereken yeşil alanlardaki büyümeyi fark etmediler." dedi.

 

Rama girişimi ve her vatandaşa 7 metrekare yeşil alan yaratma hedefini duyurduğundan beri siyasileri birbirlerine girdiler. Belediye Tiran'daki mevcut alanın 4,3 metrekare olduğunu açıklar açıklamaz, Çevre Bakan Yardımcısı Taulen Bino açık bir şekilde buna karşı çıkarak gerçek rakamın 3,1 metrekare olduğunu iddia etti. Belediye girişimin sonuçları hakkında rapor verdiğindeyse, iktidardaki Demokrat Partinin sözcüsü bunu seçim öncesi dönemdeki "basi bir demagoji" olarak nitelendirdi.

Tiran sakinleri manzaralarındaki değişikliği farkettiler. Pek çoğu, yeşil bir kente sahip olmak anlamına gelecekse her yıl seçim yapılmasını istedi.

Girişim bir halk hareketine de yol açtı. Bazen, ailelerin bütün üyeleri mahalleleri yakınındaki ağaçların dikilmesine yardım ettiler.

Tiran'daki Bölge Çevre Merkezi'nden Alket Myftiu, "Girişim, başta kamu-özel ortaklık mekanizması olmak üzere memnuniyetle karşılanacaktır; umarız ki gelecekte de zincirleme bir reaksiyona yol açar." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar