Duyuru

ABD başkan yardımcısından BH liderlerine etnik kavgaya son verme çağrısı

Bosna Haberleri

  /   413   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Salı günü Bosna-Hersekli siyasileri kışkırtıcı milliyetçi söylemlere son vermedikleri takdirde ülkeyi etnik kargaşaya sürükleyebilecekleri konusunda uyardı.

(Euobserver - 20/05/09; AP, Reuters, AFP, DPA, BBC, UPI, AKI, NYT, Newsweek, Euronews, VOA, RFE/RL, Fena, B92, ABD'nin BH Büyükelçiliği - 19/05/09; Beyaz Saray - 18/05/09)

photo

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Salı günü Saraybosna'yı ziyaret etti. [Getty Images]

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden üç günlük Balkan gezisinin ilk durağı olan Saraybosna'da 19 Mayıs Salı günü yaptığı konuşmada, Bosna-Hersekli (BH) liderlerin etnik gerginliğe oynamaya son vermemeleri halinde ülkenin şiddet olaylarına geri dönme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

BH'nin etnik açıdan karışık parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada Biden, "Bugün, ülkenizin, geleceğinizin ve çocuklarınızın geleceğinin almakta olduğu yönden endişeleniyoruz." dedi.

1995 Dayton Barış Anlaşması üç buçuk yıl süren kanlı çatışmalara son vermişti. Ancak son üç yılda, ülkenin üç ana etnik toplumunun liderlerinin çeşitli konulardaki çekişmelerinin bir parçası olarak kullandıkları milliyetçi söylemde bir artış görüldü.

"Bu söylemden ne zaman bıkacaksınız?" diyen Biden şöyle devam etti: "Buna bir son verilmelidir!" Başkan yardımcısı, siyasilerin kışkırtıcı açıklamalar yapmak yerine ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyon yolunda ilerlemesine olanak sağlayacak reformlara odaklanmaları gerektiğini de ekledi.

Ülke siyasileri arasındaki milliyetçi söylemler ve ağız dalaşları, ülkenin Haziran 2008'de AB ile imzaladığı İstikrar ve Ortaklık Anlaşması açısından kaydedilen ilerlemeyi etkiledi.

Biden, "Avrupa'ya giden bu yolu izleyebilirsiniz veya alternatif bir yol seçebilirsiniz ... En iyi ihtimalle, Avrupa'nın en yoksul ülkeleri arasında kalırsınız. En kötü ihtimalleyse etnik kaosa sürüklenirsiniz." şeklinde uyardı.

Yetkili ayrıca, BH'li siyasileri Avrupa-Atlantik entegrasyonu yoluyla ülke için daha iyi bir gelecek sağlama amaçlı anayasa reformları üzerinde anlaşma sağlamaya da çağırdı.

Dayton Anlaşmaları BH'yi zayıf merkezi kurumlarla birbirine bağlı iki yarı özerk taraftan -Bosnalı Sırp yönetimindeki Sırp Cumhuriyeti (SC) ve Boşnak ve Hırvat nüfus ağırlıklı BH Federasyonu- oluşan bir devlet olarak meydana getirdi.

Bosnalı Sırp siyasiler bir süredir SC'nin ayrılması için çalışmakla tehdit ederken, bazı Boşnak liderler de tarafın lağvedilmesi yönünde çağrıda bulunuyorlar.

Biden, "Doğru seçimi yapmak, bu ülkenin liderlerinin dar etnik ve siyasi çıkarların peşinden gitmeye son vermeleri gerektiği anlamına geliyor." dedi.

 

Yetkili, Washington'un BH'ye üyelik yolunda ilerleme kaydetmesinde yardım etmedeki kararlılığını da ifade etti.

"[AB] kapısı, tarihte ilk defa bu bölgedeki ülkelere özgür Avrupa'nın bir parçası olmaları için açıktır." diyen Biden şöyle devam etti: "ABD size bu kapıdan geçmenizde yardım edecektir."

Biden'a Saraybosna'da BH'nin üçlü cumhurbaşkanlığı ve diğer üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana ve Yüksek Temsilci ve AB Özel Temsilcisi Valentin Inzko eşilk etti.

Başkan Bill Clinton'ın 1999 yılındaki ziyaretinden bu yana BH'ye gelen en üst düzey ABD'li yetkili olan Biden, Çarşamba günü Belgrad'ı ziyaret ettikten sonra Priştine'ye geçecek.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar