Duyuru

Sırbistan ve Karadağ ilişkileri ilerletmek için çalışıyorlar

Sırbistan

  /   942   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Karadağ cumhurbaşkanı, Sırp liderlerle Kosova gibi önemli konuları görüşmek üzere Belgrad'da bulunuyor.

Southeast European Times için Belgrad'dan Igor Jovanoviç'in haberi -- 20/05/09

photo

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç (solda) resmi bir ziyaret için Sırbistan'da bulunuyor. [Getty Images]

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, ülkesinin Sırbistan ile ilişkilerini normale dönüştürme amaçlı üç günlük resmi bir ziyaret için Sırbistan'da bulunuyor. İlişkiler, Ekim 2008'de Karadağ'ın Sırbistan'ın kendi eyaleti olarak gördüğü Kosova'yı tanımasıyla soğumuştu.

Sırbistan, Kosova'nın tanınmasına tepki olarak derhal Karadağ'ın Belgrad büyükelçisini istenmeyen adam ilan etmişti. Karadağ'ın o tarihten beri Sırbistan'da büyükelçisi bulunmuyor.

Ziyaretinde Vuyanoviç, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile ilişkilerde gerginliğe yol açan onlarca konuyu görüştü.

Her iki lider de Kosova hakkındaki görüşleri farklı olmakla birlikte ilişkileri ilerletmek için bir çok şey yapabilecekleri konusunda anlaştı. Ancak Tadiç, Kosova sorununun hala devam ettiğini ve Sırbistan'ın Karadağ'ın Kosova'yı tanımasının "bu gerçeği gizlemediğini" de açıkça belirtti. Tadiç, "Bu olay, Sırbistan'ın Uluslararası Adalet Divanı'nda Kosova'nın ... statüsü hakkındaki bir tartışmayı yeni başlattığı hassas bir zamanda meydana gelmiştir." dedi.

Sırbistan ve Kosova'nın tarihsel bağları olduğunu belirten Tadiç, ilişkilerinde meydana gelecek bir iyileşmenin tüm bölgenin istikrarına katkıda bulunacağını da belirtti. Cumhurbaşkanı, Podgorica'nın vakit geçirmeden Sırbistan'a yeni bir büyükelçi atamasını bekliyor.

Vuyanoviç, bundan önce Podgorica'nın Belgrad'da bir elçiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, Kosova'nın ilişkilere engel teşkil etmemesi ve "uluslararası toplumdaki en yakın iki ülke" olmaları gerektiğini belirterek Tadiç ile benzer görüş bildirdi.

Belgrad'a gelişinden önce Sırp medyasına konuşan Vuyanoviç, Karadağ'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanımak zorunda olduğunu, zira aksi takdirde Avrupa entegrasyonunun -ki bu da Podgorica hükümetinin başlıca önceliklerinden birisidir- tehlikeye gireceğine inandığını söyledi.

Karadağlı lider, 27 AB üye ülkesinin 22'si Kosova'yı tanıdığı için, aynısını yapmamanın Karadağ'ın üyelik sürecine ciddi şekilde zarar vereceğini kaydetti.

Bir diğer çetrefilli konu da çifte vatandaşlık konusuydu. Tadiç, "Karadağ'da yaşayan Sırp halkının ulusal azınlık statüsüne sahip olmasının Sırbistan açısından kabul edilemez olduğunu", ancak "Sırbistan'daki Karadağlılar gibi otokton statüsüne sahip olmalarının normal" olduğunu belirtti.

 

Vuyanoviç de, ilgili bakanlıklar arasında yapılan çok sayıdaki toplantı sonrasında "konuyla ilgili son toplantının yakında gerçekleşeceği" yönündeki umutlarını dile getirdi. Lider, "kavramsal açıdan farklı yaklaşımların ... her iki [ülkenin] yasalarında çifte vatandaşlığa yönelik farklı kavramları koruyacak bir anlaşmayla üstesinden gelineceğini" de sözlerine ekledi.

Her iki cumhurbaşkanı da ekonomik ilişkileri siyasi farklılıklara rağmen iyi ve daha da iyi olma potansiyeline sahip olarak nitelendirdi. Sırp yetkililer, başta enerji sektörü ve ulaştırma altyapısı olmak üzere Karadağ ekonomisine yatırım yapmaya istekli olduklarını söylediler.

Ziyaretinde Vuyanoviç, Sırbistan Başbakanı Mirko Zvetkoviç ile de bir araya gelerek, Avrupa ile bütünleşmenin ilerlemesinin başlıca şartı olması nedeniyle Sırbistan'ın Lahey mahkemesiyle tam işbirliği yapması yönündeki dileğini dile getirdi.

Karadağlı lider, "Sırbistan'ın Avrupa entegrasyonunun devam etmesi tüm bölge için ... çok önemlidir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar