Duyuru

Kosovalı Sırp SDP "geri dönüşünü" ilan etti

Kosova Haberleri

  /   523   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Kosovalı Sırp Sosyal Demokrat Parti ikinci seçim konferansında parti siyasetini tartıştı ve yeni bir komite başkanı seçti.

Southeast European Times için Mitrovica'dan İlija Corceviç'in haberi –19/05/09

photo

İvanoviç SDP'nin bölgesel komitesine başkanlık edecek. [Ilija Corceviç]

Sırbistan'ın Kosova ve Metohija'dan Sorumlu Devlet Bakanı Oliver İvanoviç, UNMIK ve KFOR temsilcileri ve Slovakya ve Romanya'dan konukların katılımıyla Mitrovica'da gerçekleşen ikinci seçim konferansında Sosyal Demokrat Parti (SDP) il komitesi başkanlığına seçildi.

"Bu SDP'nin siyasi temaları gözardı edeceği anlamına gelmez." diyen Ivanoviç, "Aktif diyalogların tümünü destekliyoruz." diye de ekledi.

SDP genel başkanı Nebojsa Coviç partinin Sırp siyaset sahnesine geri dönüşünü duyurdu ve önemli konulardaki boş söylemleri, kendine yararlı kariyerciliği veya aşırı siyasileştirmeyi asla desteklemeyeceğini söyledi. Coviç ayrıca, Kosova'daki Sırp azınlık göz önüne alındığında Sırbistan'ın buradaki varlığını da doğruladı. Lider, siyasetin Kosovalı ve Metohijalı vatandaşların yaşamlarında gerçek fark yaratması yönünde çağrıda bulundu.

Coviç, "Sırp milliyetçiliği ve ikiyüzlü vatanseverlik eyaletteki Sırp toplumunu güçlendirmeyecektir. Bu yüzden de SDP uluslararası toplum, UNMIK, KFOR ve AB ile işbirliği yaparak Sırp toplumu için çözümler aramalıdır." dedi.

SDP konferansında Coviç, delegeleri "İnatçılık yapamayız. Bu durumda 2015 yılına kadar [Kosova'daki] sayılarımız azalır ve 2020 yılında iyice küçülürüz." şeklinde uyardı.

 

Lider, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın başta Kosova ve Bosna-Hersek olmakla birlikte bölgenin küresel ekonomik kriz tarafından tehdit edildiği yönündeki daha önceki güçlü ifadelerine işaret etti.

Coviç, Biden'ın ekonomik güçlüklerin 1990'lardaki çalkantıları ve eski Yugoslavya'nın parçalanmasını karmaşık hale getirdiği yönündeki gözlemini dile getirdi. Lider ayrıca, sürmekte olan müzakereler ve açık diyaloğa karşı ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesini güçlü bir şekilde önerdiğini de kaydetti.

Ivanoviç, ABD ve Sırbistan'ın sadece Kosova konusunda ayrıldıklarını söyledi. Bakan, bu sorunun "en azından bizim tarafından" ön plana çıkarılmaması gerektiğini düşünüyor.

Kosova hakkındaki ikinci SDP seçim konferansına toplam 108 delege katılarak, üç üyeli bir denetleme kurulu ve 37 üyeli bir eyalet meclisi seçti.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar