Duyuru

Güvenlik Konseyinde Kosova Konusunda Farklı Tutumlar Savunuldu

Dünyadan Haberler

  /   281   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Güvenlik Konseyinde Kosova Konusunda Farklı Tutumlar Savunuldu
 

 

BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri dün Genel Sekreter Ban Ki Moon’un raporunu görüşmesi süresince Kosova ve birçok gelişme alanları konusunda farklı görüş sergilemeye devam ettiler. Bu raporu BM Kosova Misyonu Şefi Lamberto Zannier sundu.

 
 

Güvenlik Konseyi oturumunda sürdürülen tartışmaların çoğunda başarılar selamlanırken, aynı zamanda Kosova’nın yeni statüsü, UNMİK rolü,  1244 sayılı Rezolusyonun rolü ve UNMİK Misyonunun sembolik sayıda devam etmesi konusunda farklı tutumlar savunuldu. Tartışmacıların çoğu UNMİK rolünün devam etmesinden yanayken, bu rolün şekillendirilmiş ve yeniden yapılandırılmış bir durumda olmasına ve zamanla tamamen sönmesi gerektiğine işaret ettiler.

Güvenlik Konseyinin üye ülkeleri olan ABD, Britanya, Fransa, Avusturya, Japonya, Türkiye, Hırvatistan ve Costa Rica dünkü oturumda da Kosova bağımsızlığını Kosova halkı ve yöre için sakinleştirici bir gelişme olarak değerlendirirken, Rusya, Çin, Vietnam, Uganda, Meksika ve Libya, Kosova statüsü müzakerelerinin devam etmesiyle ilgili tutumlarını tekrarladılar.

BM Kosova Misyonu Şefi Lamberto Zannieri  yaptığı konuşmasında, olası bir diyaloga yardımda  ve toplulukları desteklemekte  politik ve diplomatik rol konusuna odaklandı.

Kosova Dışişleri Bakanı Skender Hyseni konuşmasında yeni gerçek, Kosova bağımsızlığı ve EULEX’in tam kapasitede işlevliğine başlaması ile UNMİK görev süresinin sona ermesi istemini özürledi. Hyseni UNMİK  misyonu ve görev süresinin  pratik ve pragmatik sebeplerden ötürü sona ermesi gerektiğini de vurguladı.

Sırbistan Dışişleri Bakanu Vuk Jeremiç te konuşmasında milliyetçi tutumlarını savunarak, Kosova’da tüm siyasi etmenleri UNMİK bütçesi ve personelinin azalması nedeniyle suçlayarak, UNMİK’in Kosova’da yönetimin esas etmeni olması gerektiğini ileri sürdü.

Batılı demokratik dünyanın tutum ve tartışmalarından memnuniyetsizliğini dile getiren Bakan Jeremiç, bu kez de Kosova bağımsızlığını tanımamaları ve tanıma konusunda  özelliklşe ABD, Britanya ve Fransa'ya işaret ederek, baskının yapılmaması için ülkelere çağrıda bulundu.

 

kosova haber 

  

Yorumlar