Duyuru

BH Combined Endeavour'a ev sahipliği yapacak

Bosna Haberleri

  /   484   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Combined Endeavour ilk defa Bosna-Hersek'te gerçekleştirilecek.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Antonio Prlenda'nın haberi – 18/06/09

photo

CE09 tatbikatının baş koordinatörü BH'li Tuğgeneral Dragan Vukoviç (solda), Saraybosna'da düzenlenen yakın tarihli bir konferansta şükran belgesi verdi. [BiHMoD]

Bosna-Hersek (BH) Dışişleri ve Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, Barış için Ortaklık (PfP) programına üye NATO ülkelerinin yanı sıra diğer ülkeleri bir araya getirecek ABD Avrupa Komutanlığı (USEUCOM) sponsorluğundaki bir eğitim tatbikatı olan Combined Endeavour 2009'u (CE09) yönetmeye hazırlanıyor.

Girişimde komuta, kontrol, haberleşme ve bilgisayar (C4) entegrasyonu ve birlikte çalışabilirliği üzerinde duruluyor.

İki haftalık bir süre boyunca yapılacak 1000 civarındaki askeri haberleşme testine yaklaşık 40 ülkeden 1200 kadar asker, deniz piyadesi ve havacının katılması bekleniyor.

Tatbikat Eylül ayında BH'nin Sırp Cumhuriyeti (SC) tarafının başkenti olan Banja Luka'da gerçekleşecek. Danimarka ve Hollanda'da da iki operasyon sahası daha yer alacak.

BH Savunma Bakanı Selmo Cikotiç, "Bu, ülkemizi ve silahlı kuvvetlerimizi tanıtmak için iyi bir fırsat ve tam teşekküllü NATO üyeliğimiz yolunda önemli bir sınav," dedi.

Tatbikatı siyasi açıdan önemli gören Cikotiç gibilerin iyimserliğinin dışında, CE09 BH'deki 1995 NATO harekatı yüzünden yerel halktan eleştirilere de maruz kaldı. Eleştirenler, tatbikatın BH'nin anayasal reformunda yer alan SC'li yetkililer üzerinde siyasi baskı kurduğunu ileri sürüyorlar. SC ve BH'nin siyasi hedefler açısından çıkmazda bulunduğu bir dönemde, SC'li yetkililer tatbikatı BH'nin NATO ve ABD gündemine uygun görüyorlar.

 

NATO'nun BH sözcüsü Derek Chappell bunu reddediyor. Chappell, "Tatbikat tamamen askeri niteliktedir. Ayrıca bu, BH'nin NATO/Barış için Ortaklık (PfP) güçleriyle teknik birlikte çalışabilirliğini göstermek ve büyük bir askeri eğitim faaliyetine katılarak PfP'ye katkıda bulunabildiğini göstermek için eline geçen ilk fırsattır. Bunların her ikisi de BH Silahlı Kuvvetlerinin (BHSK) gelişimi ve itibarı açısından önemli adımlardır." dedi.

Sözcü, "Tatbikatın mevcut siyasi sorunlara tepki olarak bir baskı taktiği amaçlı olduğu yönündeki öneriler, BH'nin tatbikattaki rolünün yakaşık bir yıl önce BHSK eğitim planında onaylandığı gerçeğini gözardı etmektedir." diye de ekledi.

ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği, CE09'a ev sahipliği yapmanın BH için önemli bir başarı olduğunu ve silahlı kuvvetleri ve savunma bakanlığının gelişen becerilerini ortaya koyduğunu söyledi.

ABD büyükelçiliği sözcüsü, "Bu tatbikat BH'nin Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolundaki ilerlemesini vurgulamaktadır. Kapsamlı savunma reformunun uygulanmasında elde edilen önemli başarılar olmadan bunların hiçbirinin mümkün olmayacağını unutmamalıyız." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar