Müzakereciler, Makedonya ile Yunanistan arasında uzun zamandır devam eden isim anlaşmazlığıyla ilgili yeni tur müzakereler için gelecek hafta Cenevre'de bir araya gelecekler.
(AFP, MIA, Makfax - 16/06/09; BM Haber Merkezi - 11/06/09)
Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, "Yunanistan ile olan diyalogda ileri yönde bir adım atma amaçlı yeni tur müzakerelerde en üst düzeyde çaba göstermeye hazırız." dedi. [Getty Images] |
Makedonya, Yunanistan ile arasında 18 yıldır devam eden isim anlaşmazlığına çözüm bulmak amacıyla yürütülecek müzakerelerde her türlü çabayı sarfetmeyi planlıyor.
Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, ülkenin önde gelen yetkilileriyle konuyla ilgili yaptığı eşgüdüm toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Yunanistan ile diyalogda ilerleme sağlamak için yeni müzakere turunda azami düzeyde çaba sarfetmeye hazırız." dedi.
BM aracılığındaki müzakerelerin, iki ülkede de yapılan seçimler nedeniyle verilen dört aylık bir aradan sonra Pazartesi günü Cenevre'de tekrar başlaması planlanıyor. Süreç, müzakereciler Makedon Zoran Jolevski, Yunan Adamantios Vassilakis ve BM Özel Elçisi Matthew Nimetz arasında yapılacak bir toplantıyla başlayacak.
Milososki, BM arabulucusunun konuyla ilgili deneyim ve kararlılığı göz önüne alındığında, Üsküp'ün kendisinden "ilerlemenin ne zaman ve nasıl sağlanabileceği konusunda bir yol bulup değerlendirme yapmasını" beklediğini belirtti.
İki Balkan ülkesi arasındaki anlaşmazlık, Makedonya'nın eski Yugoslavya'dan bağımsızlık ilan ettiği 1991 yılına dayanıyor. Yunanistan, aynı adı taşıyan kendi kuzey bölgesinde potansiyel toprak iddiası yaratabileceğinden endişe duyarak, komşusunu anayasal adı olan Makedonyaadıyla tanımayı reddediyor.
Yunanistan bunun yerine ülkeye 1993 yılında BM'ye kabul edildiği Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM) adıyla hitap ediyor ve bütün diğer ülkelerin de aynı şeyi yapması yönünde çağrıda bulunuyor. NATO ve AB de dahil olmak üzere ulusararası örgütlerin çoğu resmi olarak bunu yapıyorlar. Ancak Balkan ülkesini anayasal adıyla tanıyan ülkelerin listesi yıllar boyunca 120'nin üzerine çıktı.
Atina ile Üsküp arasındaki anlaşmazlığı çözme amaçlı BM güdümündeki çabalar, geçen yıl Yunanistan'ın isim anlaşmazlığı yüzünden Makedonya'nın NATO üyeliğine taş koyması sonrasında yoğunlaştırıldı. İttifakın Nisan 2008'de Bükreş'te gerçekleşen zirvesi sonrasında yürütülen sayısız müzakere turu boyunca Nimetz, çok sayıda olası uzlaşmacı çözümler öne sürmesine karşın bunların tümü de her iki tarafça da reddedildi.
Yunan yetkililer bu yılın başlarında, BM arabulucusunun Ekim 2008'de masaya koyduğu öneri uyarınca Atina'nın "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" adını kabul edebileceklerini ima ettiler.
Milososki Salı günkü açıklamasında, ülkesinin "tek taraflı veya dayatmacı olmayacak olası bir uzlaşma" konusundaki görüş ve fikirlerini sunmaya çalışacağını söyledi. Aksi takdirde süreç, taraflardan birinin kendisini kazanan hissetmesine, diğerininse aşağılanma ve yenilgi duygusuna sürüklenmesine yol açacak.
Bakan, "Bu meseleyle ilgili başarılı ve uzun vadeli bir çözüm elde etmek için, anlaşmazlıkta yer alan iki tarafın eşitliğine ve haysiyet ve ilkelerine saygı gösterilmesi gereken bir orta nokta, bir uzlaşma olması gerektiğine inanıyorum." dedi.
Cenevre'deki toplantı sonrasında Nimetz, Temmuz ayı başlarında Üsküp ve Atina'yı ziyaret ederek burada hükümet yetkilileriyle bir araya gelecek.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar