Duyuru

Arnavutluk hâlâ Schengen'in dışında

Arnavutluk Haberleri

  /   550   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Ülkenin AB kriterlerini karşılayamaması nedeniyle Arnavutlar serbest vize rejimi için 2010 yılına kadar beklemek zorunda kalacaklar.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi – 17/06/09

photo

Arnavutluk'un vizesiz seyahati bu yıl elde edebilmesi beklenmiyor. [Getty Images]

Avrupa Komisyonu'nun (AK) vize serbestleştirme süreciyle ilgili olarak Mayıs ayında hazırladığı rapora göre, Arnavutluk bir yıl önce kararlaştırılan şartları yerine getirmiş değil. Dahası, rapordaki bulgular ülkenin bu yıl vizesiz seyahati elde edemeyeceğini ileri sürüyor.

AK'nin Tiran heyet başkanı Helmut Lohan, "Bence vize kriterlerinin 2009 değil 2010 yılında karşılanacağını düşünmek daha gerçekçi olur." dedi.

Sorunlu alanlardan birisi belge güvenliği. AK Başkan Yardımcısı Jacques Barrot 2 Mayıs'ta Tiran'a yaptığı bir ziyarette, biyometrik pasaportların "AB ülkeleriyle vizesiz rejime geçmek için vazgeçilmez" olduğunu söyledi.

Arnavutluk bu pasaportları Nisan ayında çıkarmaya başlamasına rağmen süreç oldukça yavaş ilerliyor. Vatandaşlar daha çok 28 Haziran'da yapılacak parlamento seçimlerinde oy kullanmaları için gereken seçim kimliklerini almakla meşguller.

Ancak güvenli belgelerin eksikliği ülkeyi beyaz Schengen listesinin dışında tutan tek engel değil. Yetersiz sınır denetimi ve göç de başlıca kaygılar arasında yer alıyor.

 

Genel olarak Arnavutluk, belgelerin çıkarılması, göç, kamu düzeni ve güvenliği, dış ilişkiler ve temel hakları kapsayan reformların uygulanmasından düşük not aldı.

Başbakan Sali Berişa, serbest vize uygulamasının ülkesinin NATO üyeliğindan sonraki iki numaralı öncelii olduğunu söyledi. 5 Haziran'da Klan televizyonu tarafından yayınlanan sözlerinde Berişa, lideri olduğu Demokrat Parti'nin yapılacak seçimlerde zafer kazanacağını varsayarak partisinin görev süresi bitiminden önce vizesiz rejime geçme sözü verdi.

Muhalefet partileri hükümetin AB kriterlerini karşılayamamasına ateş püskürürken, Berişa yönetimi önemli derecede ilerleme kaydedildiği konusunda ısrar ediyor.

Arnavutluk ve AB, öğrenciler, sporcular ve işadamlarına seyahat kolaylığı sağlayan bir anlaşmayı Ocak 2008'de imzaladılar. Ancak Avrupa'ya serbestçe seyahat etme açısından, Arnavutlar beklemek zorunda kalacaklar gibi görünüyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar