Duyuru

Seydiu, Kosova'daki AB misyonunun BM'ninkinden daha kısa olması gerektiğinde ısrar ediyor

Kosova Haberleri

  /   412   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu 24 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kosova kurumlarının UNMIK'in 1999 yılında kurulmasından bu yana olduğu gibi yeni bir uluslararası misyonun yıllarca görev yapmasını kabul etmeyecekledini söyledi. Seydiu, Kosovalı liderler ve uluslararası toplumun çabalarının öz idare ve kendi başına sürdürebilirlik üzerine kurulması gerektiğini de ekledi. Cumhurbaşkanı Kosovalı Sırpların AB misyonu EULEX'i tanımayı reddetmeleri ve UNMIK'te yapılacak olası bir yeniden yapılanma hakkında ise, "Kosova'da biri Arnavutlar diğeri Sırplar için olmak üzere iki uluslararası varlık bulundurmak söz konusu değildir." dedi. Seydiu, UNMIK'in BM'nin 1244 sayılı Kararı yürürlükte olduğu sürece rol oynamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan NATO'nun Kosova'da devam eden varlığı Çarşamba günü Washington'daki Capitol Hill'deki tanıklığın başlıca konusuydu. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried bir kongre komisyonuna hitaben yaptığı konuşmada, NATO misyonu KFOR'un yalnızca Kosova için değil, BM ve AB için de önemli olduğunu söyledi.

Bu arada Perşembe günü, Başbakan Haşim Taci konuk Bulgaristan Avrupa Entegrasyon Bakanı Gergana Grançarova ile bir araya geldi. Görüşmede Taci, Grançarova'ya Kosova'nın bağımsızlığını tanımalarından ötürü teşekkür ederek, komşuların desteğinin çok önemli olduğunu belirtti. (Express, Koha Ditore - 25/04/08; Kosovalive, BalkanInsight, Shekulli, BalkanWeb, VOA - 24/04/08)

  

Yorumlar