Duyuru

AB dışişleri bakanları Batı Balkanlar için serbest vize uygulamasına yeşil ışık yaktılar

Dünyadan Haberler

  /   273   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

LÜKSEMBURG -- AB dışişleri bakanları 15 Haziran Pazartesi günü Sırbistan, Makedonya ve Karadağ'a serbest vize rejimi konusunda yeşil ışık yaktılar.

AB dönem başkanlığının sonuna yaklaşan Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Jan Kohout Lüksemburg'daki toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Bakanlar Avrupa Komisyonu'nu (AK), uygun ülkelere yönelik vize uygulamasını ideal olarak 2009 yılı sonuna kadar vizesiz rejime geçme perspektifinde kaldırma amaçlı bir prosedür başlatmaya teşvik etmişlerdir." dedi.

Makedonya, belge güvenliği, dış ilişkiler ve temel haklar da dahil olmak üzere serbestleştirme için gereken şartları karşılamada en ileri seviyedeki ülke kabul ediliyor. Karadağ ve Sırbistan şartların çoğunu yerine getirdiler ve yıl sonuna kadar daha da ilerleme kaydetmeleri bekleniyor. Arnavutluk ve Bosna-Hersek (BH) büyük olasılıkla listenin dışında bırakılırken, Kosova bu konuda aday bile kabul edilmiyor.

Lüksemburg'dak toplantıda, AB dışişleri bakanları BH Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko'ya ülkede ilerlemeyi kolaylaştırma çabalarından ötürü övgüde de bulundular. Bakanlar ayrıca BH'nin AB üyeliğine verdikleri desteği de yinelediler ve ülke siyasi liderlerini milliyetçi söylemden kaçınmaya ve gereken reformların uygulanmasına odaklanmaya da çağırdılar. (RTS, B92, A1, Makfax, Dnevni avaz, Srna, Fena, Avrupa Birliği Konseyi, EUobserver, Balkan Web, Shekulli, Ora News - 15/06/2009)

setimes 

  

Yorumlar