Duyuru

Sırbistan vizesizlik umut ediyor

Sırbistan

  /   438   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Serbest vize rejimi bu yıl sonundan önce Sırbistan için gerçek olabilir, ama önce bazı engellerin aşılması gerekiyor.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi -- 16/06/09

photo

Sırp halkı AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmeyi umut ediyorlar. [Getty Images]

Sırbistan'ın AB'nin "Beyaz Schengen" listesine girme umutları, AB dışişleri bakanlarının 15 Haziran Pazartesi günü Lüksemburg'da gerçekleşen toplantılarında arttı. Bakanlar, Avrupa Komisyonu'nun (AK) şartları yerine getiren ülkelere yönelik vize şartlarını bu yıl kaldırma planlarına yeşil ışık yaktılar.

Bu ayın başlarında, Avrupa Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu Üyesi Jacques Barrot Sırbistan ve iki diğer Batı Balkan ülkesinin aday olduğunu söyledi. Barrot, Sırbistan ve komşusu Karadağ kriterlerin çoğunu tamamlamakla birlikte, Makedonya'nın tümünü yerine getirdiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bozidar Celiç gazetecilere verdiği demeçte, Sırbistan'ın vize rejiminin sonbaharda kaldırılması için "bütün teknik ve diğer şartları uygulamak" için çalışacağını söyledi.

Blic gazetesinin aktardığı sözlerinde "Avrupa entegrasyonumuzda son derece önemli ve başarılı bir gün geçirdik." diyen Celiç şöyle devam etti: "İlk defa, bizimle Beyaz Schengen arasında ciddi bir teknik çalışmadan başka hiçbir şey kalmadığını söyleyebiliriz. Başka bir siyasi şart veya karar yoktur."

Hükümet sürece çok önem verdi. Geçen yıl Celiç, Demokrat Parti'nin (DP) tekrar seçilmesi halinde vize rejiminin derhal kaldırılacağına dair bir seçim sözü verdi. Seçmenler DP'ye yeni bir görev verdiler ve şimdi de partinin bu sözünü tutup tutmayacağını görmek için bekliyorlar.

İktidar koalisyonunun küçük üyesi Sosyalist Parti'nin üyesi olan İçişleri Bakanı İvica Daciç daha ihtiyatlı bir tavır takındı. Daciç, vizelerin gelecek yıl kaldırılmasını beklediğini söyledi ve sürecin aceleye getirilmemesi konusunda uyardı.

Daciç, "Beyaz Schengen Listesine girmenin kesin tarihiyle ilgili ikilemleri, bu süreçte kaydedilen ilerlemeden daha az önemli görüyorum." dedi. 4 Haziran'daki konuşmasında vize konusunu değerlendiren Barrot da, Sırbistan'ın kısıtlamaların kaldırılmasını sağlamak için çok çalışması gerekeceğini söyledi. Yetkili ayrıca, bütün AB üye ülkelerinin AK'nin önerisini kabul etmeleri gerektiğini de vurguladı.

AK, üç ülkenin vize uygulamalarının kaldırılmasına hazırlık durumlarını değerlendirerek her birine 1 ile 3 arasında not verdi. Makedonya en yüksek puan olan 1 alırken, Sırbistan ve Karadağ 1,7'şer puan aldılar. Sırbistan'ın puanının düşüklüğünün, Kosova'daki Arnavutlar ve Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Sırplara pasaport dağıtımında izlediği yoldan kaynaklandığı bildiriliyor.

 

Sırbistan, vize kurallarının yumuşatılmasının yanı sıra ilgili bir ticaret anlaşması olan AB ile arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın önündeki engelin kaldırılması için de bastırıyor. Belgrad'ın aranan savaş suçu zanıları Ratko Mladiç ve Goran Haciç'i iade etmemesi yüzünden her iki süreç de askıya alınmış durumda.

BM savaş suçları mahkemesi başsavcısı Serge Brammertz Pazartesi günü Lüksemburg'da yapılan toplantıda AB dışişleri bakanlarına bilgi verdi. Brammertz'in konuşmasında Sırbistan'ın Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesiyle olan işbirliğine övgüde bulunmakla birlikte daha yapılacak çok şey olduğunu söylediği bildiriliyor.

Hollanda, Belçika ile birlikte, bütün şartlar yerine getirilene dek SAA sürecine devam edilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, ülkesinin ticaret anlaşması konusunda geri adım atmaya hazır olduğu yönündeki söylentileri önemsemiyor.

Bakana göre Hollanda, vize kısıtlamalarının kaldırılmasını kabul edecek olmasına rağmen ticaret anlaşması veya SAA konusundaki baskılara boyun eğmeyecek. Avrupa Konseyi Perşembe ve Cuma günü yapacağı zirvede konuyu ele alacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar