Duyuru

Balkan Türk Gazetecilerinin Kosova Buluşması

Kosova Haberleri

  /   540   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Kosova Türk Gazeteciler Derneği ve Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği örgütlemesiyle, Priştine’de dün 2. Balkan Türk Medyası Buluşması düzenlendi. Buluşmaya, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Romanya ve Sancak’tan gazeteciler katıldı.


 
 

Üç yıl önce Edirne’de Balkan Türk Gazetecilerinin ilk kez buluşmasının düzenlenmesi ardından bu kez Kosova Türk gazetecilerine evsahiplik yaptı.

Kosova Türk Gazeteciler Derneği ve merkezi Edirne’de olan Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği örgütlemesiyle  Priştine’de düzenlenen Türk gazetecilerinin buluşması konferansına Kosova Başbakanı Danışmanı Shaip Muja, Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Bülent Aral, T.C. Priştine Büyükelçiliği maslahatgüzarı Doğan Işık, Kosova’da faal olan dernek temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

 

 

 

 

 

Konukları selamlayan Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan,

ilk defa uluslararası medya buluşmasına birlikte imza atmaktayız dedi. Kosova gerçeğinin dünya kamuoyuna duyurulmasında, sorunların çözülmesinde medyanın katkısı son derece büyük olduğunu belirten Arslan, bu nedenle küreselleşen dünyamızda daha güzel  ve daha zengin bir dünya için verilecek yeni mücadelelerde gazetecilerin daha etkin, mesleğinde özgür olmaların gereğini vurguladı.

 

 

 

 

 

Balkan ülkelerinde görevli gazeteciler olarak görevimizi toplumun bize verdiği önemle ve uygun şekilde yerine getirmemiz, demokrasi ve istikrara katkıda bulunmamızı gerektiriyor şeklinde konuşmasına devam eden Kosova Gazeteciler Derneği Başkanı, tabi ki bunu sağ-sol, ırk,dil, din sosyal farklılıklar etkisinde yaklaşımı içinde değil, ilkemiz doğru ve gerçekçi habercilik olmalıdır. Çünkü Balkanlarda geçmişte yaşanan acı olaylarda gerçek dışı ve rejim haberciliğin payı da ne yazık ki büyüktü.

İbrahim Arslan “Balkanlarda ve bütün dünyada gazetecilerin barışa, istikrara ve dostluklara katkıların çok daha büyük olabileceği inancı ve bilinci içinde hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum“ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Bülent Aral, 2 buçuk yıl aradan sonra yine birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz sözleriyle konuşmasına başladı..

Bülent Aral, Türkiye’den selamlar getirdiğini ve  sırasıyla 2. Balkan Türk gazetecileri buluşmasının başarılı geçmesini  diledi. 1999 yılında savaş sonrasında Türkiye’den dönen Kosovalı mülteciler ile birlikte Priştine’ye geldiğini söyleyen Bülent Aral, 10 yıl önce buraya geldiğinde barut kokularının ıhlamura yerini bıraktığını hissettiğini bugün de Priştine şehrini gezerken ıhlamur kokusunu yeniden teneffüz ettiğini söyleyerek, ıhlamur kokularının Priştine’de hiç eksik olmasını diledi.

 

 

 

Kosova Başbakanı Danışmanı Shaip Muja da Başbakan Hashim Thaçi adına konukları selamlayarak, medyanın özgür davranması ve faaliyetinde Kosova Hükümetinin gazeteciler derneğine destek sunacağını belirtti. Balkanlarda yaşayan Türklerin, dolaysıyla Kosova Türklerine Kosova kurumlarının desteği olacağını vaad etti. Kosova’nın özgürlüğü için mücadelede bir sembolü oluşturan Adem Demaçi’ye “Barış Ödülünün “ verilmesi nedeniyle Başbakanın teşekkürlerini ifade etti. Shaip Muja, özgürlüğü sevenler için bu konferansın büyük önemden olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği maslahatgüzarı Doğan Işık ta yaptığı konuşmasında bağımsız Kosova’da böyle bir konferansın örgütlenmesinin önemine işaret ederek, Kosova’da Türk toplumunun çok özel bir konumu olduğunu, Kosova’nın kültür, siyasi hayatı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu bir kez daha vurgulayarak, çoğu zamanda haklar bakımından önemli konularda hayal kırıklığına uğrasa da KosovaCumhuriyetinin, genelinin hüriyeti için içinde paylaşacağı özgür ve istikbal için desteğini verdiğini söyledi. Türkçenin bir Avrupa dili olduğunu belirten Doğan Işık, Balkanlardaki Osmanlı-Türk eserlerinin Balkanların vazgeçilmez hatta kurcu unsurlardan olduğunu anlatmak gerektiğini ve bu doğrultuda medyaya çok büyük rol düştüğünü ileri sürdü.

2. Balakn  Türk Medyası Buluşmasının devamında “ Balkan Türk Medyası ve Avrupa Entegrasyon Süreci” konulu panel düzenlendi. Panelde  katılımcılar Türk medyalarının çalışmaları, başarı ve karşılaştıkları sorunlar ile Avrupaya entyegre olma faaliyeti konusunda değindi.

Panel ardından Türk medyasının buluşması çerçevesinde dün akşam Gazetecilerin Dostluk Gecesi düzenlendi ve katılımcılara sertifikalar takdim edildi.

Bugün Balkan Türk gazetecileri Prizren ziyaretinde bulunuyor

 

kosova haber 

  

Yorumlar