Duyuru

Türkiye`de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına 14 Haziran uyarısı

Bulgaristan

  /   458   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Bulgaristan`da 5 Temmuz`da yapılacak parlamento seçimlerinde Türkiye`deki Bulgaristan vatandaşlarının bulundukları yerde sandık açtırmak için başvuru süresi bitiyor. Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği`nden yapılan açıklamaya göre, bulundukları şehir ya da mahallede sandık açtırmak isteyen vatandaşların 14 Haziran 2009 tarihine kadar taleplerini bildirmeleri gerekiyor.

 Bir merkezde sandık açılması için 100 imza gerekiyor. Açıklamaya göre oy kullanmak isteyenler, taleplerini bulundukları ülkedeki Bulgar diplomatik temsilciliklerine bizzat, gönderenin imzasını da içeren mektupla veya elektronik posta aracılığı ile Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği`ne, İstanbul ve Edirne Bulgaristan başkonsolosluklarına iletebilirler. Seçim listelerine isimlerinin eklenebilmesi için dilekçelerinde; seçmenin pasaporta göre üç ismi, doğum yeri ve tarihi, vatandaşlık numarası (EGN), bulundukları ülkedeki adresleri, Bulgaristan Cumhuriyeti`ndeki adresleri, pasaportun serisi ve numarasının yer alması gerekiyor.

 Daha önce oy kullanma talebinde bulunmayan Bulgar vatandaşları da seçim günü seçim noktası olarak belirlenen yerlerde kayıt yaptırabilir. 18 yaşını doldurmuş tüm Bulgaristan vatandaşları seçme hakkına sahip. Oy kullanma işlemi 5 Temmuz 2009 tarihinde saat 06.00`dan 19.00`a kadar gerçekleşecek. Seçim günü seçmenlerin, Bulgar Kimlik Belgeleri Kanunu`nun 38. maddesine göre taraflarına verilmiş olan geçerli kimlik belgelerini; pasaport, resmi pasaport, denizci pasaportu veya askerlik belgesi göstermeleri gerekiyor. Eğer pasaportlarının süresi geçmiş ise Bulgaristan diplomatik temsilciliğinden veya konsolosluğundan aldıkları evrak yenileme başvurusunda bulunulduğuna dair resmi belge ile oy kullanabilecekler. Bulgaristan vatandaşları, Ankara Bulgaristan Büyükelçiliği, İstanbul ve Edirne Bulgaristan başkonsolosluklarının yanı sıra 14 Haziran 2009`a kadar seçmenler tarafından en az 100 dilekçe verilen diğer noktalarda veya Ankara`daki Bulgaristan büyükelçisinin kararı ve Merkez Seçim Kurulu`nun onayı ile belirlenecek yerlerde oy kullanabilecek.

 

BG Havadis 

  

Yorumlar