Duyuru

Srebrenitsa katliamını yüzbinler yeniden hatırladı

Bosna Haberleri

  /   572   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Boşnaklar, Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç'in danışmanlarından Cemalattin Latiç'in 'Srebrenitsa Cehennemi' diye andığı büyük soykırımın 14'ncü yılında, yine gözyaşları içinde yadediyorlar.


Srebrenitsa'nın 14. yılına ise geçtiğimiz aylarda bulunan ve DNA testleri tamamlanan toplu mezardaki naaşların defni damgasını vurdu.

Srebrenitsa'nın 10 kilometre kuzeyindeki Potaçori'de defnedilecek olan kurbanlar için, yüzbinlerce kişinin katıldığı tören de başlamış durumda. Törene, Türkiye'den Samsun milletvekili Cemal Yılmaz ile çok sayıda STK temsilcisi de katılıyor.


DEV BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ DE SONA ERDİ

Saraybosna'dan Srebrenitsa'ya üç gün önce başlatılan ve onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüş de bugün sona erdi. Onbinlerce insanın katıldığı yürüyüş, yoğun yağış altında gerçekleşti. Yürüyüşe katılanlar arasında Boşnak diasporasından, Boşnak ve Hırvat fedarasyonundan, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen aralarında Türklerin de bulunduğu Müslüman delegeler bulunuyor. Yürüyüşe katılan eski milletvekili Hüseyin Kansu, Dünya Bülteni'ne yaptığı açıklamada, hava muhalefetine rağmen binlerce kişinin ölenleri sürekli anarak yürüdüğünü ve şu anda da Potaçori'deki tören alanına geldiği söyledi.



SREBRENİTSA KATLİAMI 

Sırp saldırganlar, 14 yıl önce Srebrenitsa'da büyük bir acının yaşanmasına yol açtılar. 1992 Martında başlayan Bosna Savaşı'ndan üç yıl sonra, savaş tam bitti denilen bir zaman dilinimde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa'da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı.

Bosna'nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa'nın savaş öncesinde %75'i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin civarı nüfusu bulunmaktaydı. BM'nin "Korunaklı Bölge" olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrinitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa'nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa'da toplanmıştı.

 

ABD'nin katliamdan bir ay öncesinde istihbarat bilgisi olarak haberdar olduğu, Ratko Mladiç'e bağlı 10 binden fazla çetniğin (aşırı Sırp milliyetçileri) bölgeye doğru hareket ettiklerinin bilinmesi ve katliamın bir hafta kadar devam etmesine rağmen Batılı ülkeler tarafından herhangi bir müdahalenin yapılmamış olması hala cevap bekleyen sorulardan.

 2. DÜNYA SAVAŞINDAN SONRAKİ EN BÜYÜK KATLİAM

Srebrenitsa katliamı Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan en büyük katliam olarak tarihe geçti. Hem Uluslararası Ceza Mahkemesi, hem de BM Savaş Suçları Mahkemesi Srebrenitsa'yı "katliam" olarak nitelendirdi.

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı'nın ardından 60 toplu mezar bulundu. Adli tıpçılar toplu mezarlarda bulunan cesetlerin kimliğini DNA testiyle tespit etmeye çalışıyor. Srebrenitza'da öldürülenlerden şimdiye kadar 3200'ü Potocari'deki mezarlığa defnedildi. 

  

Yorumlar