Duyuru

Boşnakları soykırımdan sonra fakirlik kırıyor

Bosna Haberleri

  /   597   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Bosna Hersek'te savaştan bu yana para birimi olarak Konvertibl Mark kullanılıyor. Bu para biriminin değeri eski Alman Markı gibi Euro'nun yarısına eşit. Gayet uygun olan fiyatlara rağmen, Boşnak tezgâhların başında neredeyse hiç müşteri yok. 

Alman Deutsche Welle'in bildirdiğine göre Bosna Hersek'te, 2000-2007 yılları arasında ekonomide yüzde altı ila yedilik bir büyüme yaşandı. Ülke tam kendini toparlamaya başlamıştı ki küresel mali ve ekonomik kriz patlak verdi. Bundan özellikle, krize kadar büyük ilerlemeler kaydeden ihracat etkilendi. 

Ülkenin tanınmış iktisatçılarından Fikret Çavuşeviç en önemli ihracat alanlarını şöyle sıralıyor: 

"Birinci sırada, 2003-2008 yılları arasında, ihracatını 170 milyondan 930 milyon Marka yükselten demir çelik endüstrisi bulunuyor. İkinci sırada büyük beyaz eşya üreticileri var. Beyaz eşyacılar da aynı dönemde ihracatlarını 170 milyondan 780 milyon Marka yükseltti. Üçüncü sıradaysa toplam bilanço göz önünde bulundurulduğunda ihracatın ithalatı aştığı alüminyum üretimi yer alıyor" 

BOSNA'DA KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞYERLERİ KAPANIYOR 

Diğer yandan Bosna Hersek'te sürekli küçük ve orta ölçekli iş yerleri kapanıyor. Her ay binlerce kişi işsizler ordusuna ekleniyor. Ancak kesin rakamları kimse bilmiyor. Çünkü bu konuda yapılmış detaylı bir istatistik yok. Ülkenin en önemli problemlerinden biri de ülkedeki verimsiz bürokrasi. 

Merkezi hükümet neredeyse hiçbir yetkiye sahip değil. Asıl yetki, Bosna-Hersek'i oluşturan iki bölgenin; Sırp Cumhuriyeti ve Boşnak-Hırvat Federasyonu hükümetlerinin elinde. Daha sonra görevinden istifa etmek zorunda kalan Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nejat Brankoviç, geçtiğimiz ay acil önlemler paketi açıklamış ve Uluslararası Para Fonu 1 milyar 200 milyon euroluk kredi sözü vermişti. 
 

Ancak ülkede yaşanan yolsuzluk olayları nedeniyle bu kredinin ne kadar verimli kullanılacağı da tartışma konusu. Zira Brankoviç'in istifa nedeni de hakkındaki 250 bin Mark'ı özel emlak alımı için zimmetine geçirdiği iddialarıydı. Bosna Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik hakkında da, Banyaluka'daki yeni hükümet binasının yapımında bazı inşaat şirketleriyle tartışmalı anlaşmalar yaptığı suçlamasıyla soruşturma devam ediyor. Bu iddiadaki söz konusu meblağ ise 60 milyon Euro.  

  

Yorumlar