Duyuru

AB'den Sırbistan'a önemli jest

Sırbistan

  /   435   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

 

 
Avrupa Birliği dışişleri bakanları Sırbistan'la İstikrar ve Ortaklık anlaşmasını imzaladı.

Boris Tadiç
Boris Tadiç, yıl sonuna dek resmen aday ülke statüsü kazanmak istediklerini söyledi

Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in katıldığı imza töreni, Sırbistan'da televizyon kanallarının çoğu tarafından canlı yayımladı.

Sırbistan'la İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasına Hollanda ve Belçika karşı çıkıyordu.

İtirazlarının gerekçesi, Belgrad'ın savaş suçlularını teslim etmemiş olmasıydı.

Anlaşma ancak AB'nin Sırbistan'ın savaş suçluları konusunda tam iş birliği gösterdiğine ikna olması halinde onaylanabilecek.

Boris Tadiç, imza töreninin ardından Sırbistan'ın "yıl sonuna dek resmen aday ülke statüsü kazanmak istediğini" söyledi.

İstikrar ve Ortaklık Anlaşması Belgrad'ı adaylık yoluna sokmasının yanısıra, onaylandığı takdirde AB ile daha yakın ticari ilişkiler ve daha esnek vize uygulamalarının hayata girmesini sağlayacak.

AB, Sırbistan'ın üyeliğine doğru ilk adım olarak görülen ve uzun süredir ertelenen anlaşmanın imzasının, Batı yanlısı partilerin gelecek ayki genel seçimlerde şansını arttırmasını umuyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, milliyetçi partiler önde görünüyor.

Önemli gün

AB'nin dış politika şefi Javier Solana, anlaşmanın imzalanmasının gerek Sırbistan gerekse Avrupa için çok önemli bir güne işaret ettiğini söyledi.

Solana, "Yeni kuşak Sırplara şunu söylemek istiyorum: Burası sizin eviniz, burası sizin yeriniz." dedi.

Ancak Hollanda ve Belçika, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nın onaylanması için Sırbistan'ın Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç'i teslim etmesinin şart olduğunda ısrarlı.

Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç, Srebrenitsa katliamında 8000 Müslüman erkek ve çocuğun katliamıyla ilgili olarak uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmak üzere arananlar listesinde bulunuyor. 

  

Yorumlar