Duyuru

Arnavutluk'ta seçim tartışmaları

Arnavutluk Haberleri

  /   394   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Arnavut blogcular seçimlerde görülen eksiklikleri ve usulsüzlükleri tartışıyorlar.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 10/07/09

photo

Tiran'da oyları sayan seçim yetkilileri. [Getty Images]

Uluslararası toplum 28 Haziran parlamento seçimlerinin tatmin edici düzeyde olduğunu söylüyor. Ancak bazı yetkililer, ilerlemeye rağmen seçimlerin uluslararası standartları karşılamadığına işaret ettiler.

Bu arada blogcular etkilenmiş değiller. Çoğu için seçim süreci ve sonuçları arzulananın çok altında yer alıyor.

Seçimlerden günler sonra, yeni bir elektronik sistem kullanılmasına rağmen ve muhalefetteki Sosyalist Partinin (SP) sandık şişirme ve oy sayımında hile yapıldığı yönündeki iddiaları ortasında oy sayım işlemi uzadı.

Arnavutluk Merkez Seçim Komisyonu son şikayet paketini incelerken, kıl payı farklara rağmen kesin sonuçların değişme olasılığı düşük.

Demokrat Parti'nin (DP) sağ görüşlü Değişim için İttifak koalisyonu 70 milletvekiliyle parlamentoda en çok sandalyeye sahip oldu. SP'nin koalisyonu 64 sandalye elde ederken, Sosyalist Bütünleşme Hareketi (SBH) dört adet çok önemli sandalye kazandı.

DP'nin dizginleri ele almasına bir sandalye kaldı, zira hükümeti kurmak için 71 sandalye gerekiyor. Böylece DP SBH'ye elini uzattı ve iki parti 4 Temmuz Cumartesi günü güçlerini birleştirerek DP'yi zafere taşıdı.

 

Blogcular seçim hileleri hakkında spekülasyon yapmakta gecikmediler.

Pjer Thomas, "birçok oy sayma merkezindeki oyların sayımının usulsüz gerçekleşerek standartları etkilediğini" iddia ediyor. Yazar, oylarının yeniden sayıldıktan sonra üç katına çıktığını söyleyen SBH'li milletvekili Dritan Prifti'yi örnek gösteriyor.

Alternative, SP'nin oy sayımında hile yapıldığı yönündeki söylentilerle sonuçları etkilemeye çalıştığına inandığı Fier'e odaklanıyor. "Sosyalist Parti'nin Fier'de bir milletvekili daha çıkarmasına imkan yok, çünkü bunun için 15 bin oya ihtiyacı var." Yazar bu durumdan, "amacı sonuçlara itiraz etmek ve seçim yenilgisi sonrasında parti liderliğinde kalmak olan" SP genel başkanı Edi Rama'yı sorumlu tutuyor.

 

 

Bu kadar ileri gitmemesi yönünde uyaran Lizander Saraci, "Demokrat Parti'nin oy sayım sürecini engellediğini, çünkü ihtiyacı olan 71 sandalyeye sahip olmak istediğini" iddia ediyor.

TaniBorizani, bu konuda ateşli bir söz düellosunda bulunan DP ve SP temsilcilsine atıfta bulunarak, yasanın oy sayma merkezlerine kimin girmesine izin verileceğini düzenleyip düzenlemediğini merak ediyor.

Enka oyları sayanlara ateş püskürüyor. Yazar, "Bu kadar tembel insanı nereden toplamışlar?" diye soruyor.

Fakat nihilisti, Berat oy sayım merkezinde 48 saattir uyumayan insanlar gördüğünü söyleyerek buna karşı çıkıyor. Yazar, işlerini daha verimli yapabilmeleri için biraz mola vermeleri gerektiğini söylüyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar