Duyuru

Rakip partiler sancak bölgesini kurtarmak için güçlerini birleştirecekler

Sırbistan

  /   469   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Sırbistan'ın birbirine ezelden beri rakip iki ana Boşnak partisi, Sancak'taki durumu düzeltmek amacıyla işbirliği yapmaya karar verdi.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi – 10/07/09

photo

Bölge çetin ekonomik dönemler geçirdi. [AFP]

Sancak Demokrat Partisi (SDP) ve Demokratik Hareket Partisi (SDA) liderliğindeki koalisyon, eşi görülmemiş bir ortak anlaşma uyarınca hükümetin Sancak'ın belediyelerini ikiye bölme amaçlı bir planına karşı çıktılar. Partiler, yeni bölgesel kalkınma yasasının Sancak'ı altı belediyeden meydana gelen tek bir eyalet olarak tanımlamasını istiyorlar.

Yasa partilerin desteği olmadan geçirilemeyeceği için, hükümet 7 Temmuz Salı günü kararı kabul etti.

Bölgesel kalkınma genel sekreteri Dejan Jovanoviç, "Sırp hükümeti, Sancak milletvekillerinin Sancak belediyelerinin hepsinin tek bir bölgenin parçası olma taleplerini yerine getirecektir." dedi.

SDP ile SDA koalisyonu arasındaki siyasi çekişmeler geçmişte şiddet olaylarına yol açmıştı. Ezeli rakipler olan partiler, aralarındaki siyasi çekişmeyle bölgeye zarar vermişlerdi. Ancak bu ayın başlarında, iki parti bir işbirliği anlaşması yaptı.

Sırbistan'ın Boşnak nüfusunun en yoğun olduğu bölgesi olan Sancak yıllardır ekonomik sıkıntı çekiyor. Altı belediyede, yarısı Boşnak olmak üzere yaklaşık 200 bin nüfus yaşıyor. İşsizlik %20'ye varıyor.

 

Beklenmedik anlaşmada partilerin ekonomik refahı sağlamak için güçlerini birleştirmeleri öngörülüyor. Her iki parti de anlaşmanın başta Türkiye'ninki olmak üzere Sırbistan'daki belli yabancı büyükelçiliklerin baskısı sonucu gerçekleştiğini kabul ediyor. Ankara, siyasi istikrar sağlanması halinde Sancak'a yatırım yapmakla ilgilendiğini belirtmişti.

Anlaşmaya göre, SDA ve SDP'li milletvekilleri bölgenin ekonomik sorunlarını çözmek için birlikte çalışacaklar.

Sancaklı STK'lar ortaklığı memnuniyetle karşıladılar. Urban In adlı STK'nın koordinatörü Aida Coroviç, "Biz Boşnaklar daha kendi aramızda anlaşma sağlayamazsak Sırbistan devletiyle ilgili herhangi bir şey üzerinde nasıl anlaşabiliriz ki." dedi.

Ancak girişim bölgede milletvekilleri olan diğer partilerin temsilcilerinin onayını alamadı. Muhalefetteki Liberal Demokratlar üyesi Kenan Haydareviç, "Bunun sadece iki partinin iktidarda kalma ve iktidar koalisyonundaki mevcut konumlarını koruma girişimi olduğu bariz bir şeydir. Bunlar, Sancak'ta son 15 yıldır yaşanan durumun tek sorumlularıdır." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar