Duyuru

Sırbistan- Sancak'taki medresede anlamlı tören

Sırbistan

  /   723   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Sırbistana bağlı Sancak Yeni Pazar'da bulunan Türkiye'deki İmam Hatip Liseleri dengi İsa Bey Medresesi'nden 2009'da mezun olan 56 öğrenci için tören yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reis'ul Ulema Mustafa Çeriç, Yeni Pazar Başmüftüsü Muammer Zukorviç, okul müdürü Nejat Hasanoviç birer konuşma yaptı.Öğrencilerin, mezuniyet töreninde okuduğu ilahi ve kasideler 20 bin kişi tarafından ilgiyle izlendi. 

Meşihat'ın öncülüğünde tekrar açılan medrese 19 senede 560 mezun vermiş, ayrıca 19 senede kız ve erkekler için iki ayrı okul yurt yaptırmış. İsa Bey Medresesi'nin üç ayda bir çıkan 'SOFTA' adında bir de dergisi bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medrese Osmanlı Devleti tarafından Yeni Pazar şehrinde kurulduğu 15. yüzyılın sonlarından bu yana faaliyet gösteriyor. 1946'da Komünist dönemde kapatılan medrese, 1993 yılında yasal olarak yeniden faaliyete başlamış ve lise düzeyine denk resmi okul olarak kabul edilmiştir. Medresede klasik İslâmÎ ilimler ve sosyal-fen dersleri programı uygulanıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren İmam-Hatip Lisesi dengi ve şeklinde eğitim öğretim sürdürülüyor. Arapça ve İngilizce dillerinin de öğretildiği medreseden mezun olanlar, bölgede İslâm kimliğinin korunması noktasında önemli katkılarda bulunuyorlar.

 

 

 

İSA BEY KİMDİR?

1444-1469 yıllarında Üsküp-Bosna Sancaktarı olarak görev yapan İsa Bey, 1455 yılında, içerisinden 5 nehrin geçtiği, tepeden bakıldığında yıldız görünümündeki Novi Pazar (Yeni Pazar) şehrini kurdu. Sırbistan'da, Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı ve halen çoğunluğu Boşnaklardan oluşan 150 bin nüfusun bulunduğu Novi Pazar'da Osmanlı'dan kalma 19 cami ve 2 hamam bulunuyor.  Bunlardan bir cami ile yıkılmak üzere olan bir hamam, bizzat İsa Bey'in yaptırdıklarından. 

  

Yorumlar