29/04/2008
Kosova makamları Pazartesi günü ülkenin Makedonya sınırı yakınlarında çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirilerek silah kaçakçılığı yaptıklarından şüphelenilen dört kişinin de tutuklandığını açıkladılar.
(AP, DPA, Balkan Insight, B92 - 28/04/08; Balkan Insight - 21/04/08; B92 - 20/04/08; Javno - 19/04/08)
|
Kosova Polis Teşkilatı (KPT) 28 Nisan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kosova-Makedonya sınırı yakınlarında içinde silah bulunan bir aracın durdurulması sonrasında dört kişinin tutuklandığını bildirdi.
KPT sözcüsü Veton Elşani DPA'ya verdiği demeçte, "Silahlar ve mühimmatın Makedon pazarına yönelik olduğundan şüpheleniyoruz." dedi.
Pazar gecesi Gnjilane kenti yakınlarındaki bir kasabada ele geçirilen cephanelikte roketatar bombaları, havan topları, uçaksavar makineli tüfekleri ve farklı kalibrelerde mühimmat bulunduğu bildiriliyor. Polis ele geçirilen mühimmatı Kosova'nın o bölgesinde görevli NATO gücüne teslim etti.
Polis, hedeflenen alıcıların Makedonya'daki aşırılık yanlısı etnik Arnavutlar olduğuna inanıyor. Ülke 2001 yılında yedi aylık bir etnik çatışmaya sahne olmuştu.
Baskın, Makedon sınırı yakınlarındaki Debelde ve Mjak köylerinde maskeli adamlar dolaştığına dair haber ve resimlerin Kosova medyasına yansımasından yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti. KPT, çevrede yaşayan Kosovalı Arnavut köylülerin gerekirse "çiftliklerini savunmak için silaha sarılacaklarını" belirtmeleri üzerine soruşturma başlattı.
Geçen hafta yaptığı açıklamada, "Onlarla karşılaşırsak tutuklayacağız." diyen Elşani şöyle devam etti: "Bu silahları taşımak için kesinlikle ruhsatları yok."
KFOR da sınır bölgesindeki silahlı adamlara karşı harekete geçme sözü verdi.
NATO barış gücünün bir sözcüsü Belgrad merkezli B92 tarafından aktarılan sözlerinde, "Bu bölgede devriye geziyoruz." dedi. Sözcü, "Bu gruba rastladığımız anda, UNMIK ve KPT ile işbirliği içinde tepki vereceğiz." diye de ekledi.
Bildirildiğine göre tanıkların silahlı kişileri tespit ettikleri köyler, Şubat 2001'de Üsküp ile Belgrad arasında imzalanan sınır anlaşması uyarınca Makedonya'ya verilen bir alanda bulunuyorlar. Anlaşma, Kosova'nın Sırbistan ile arasındaki 1998-1999 silahlı ihtilafının sona ermesinden 20 ay sonra geldi.
Makedonya'ya sınır oluşturan bölgede yaşayan kızgın Kosovalı Arnavutlar, 2001 yılındaki anlaşmanın "2 bin 500 hektarlık Kosova toprağını" ülkenin güney komşusuna verdiğini iddia ediyorlar.
Kosovalı liderler, Sırbistan'ın o tarihte toprağın hiçbir kısmını Makedonya'ya aktarma yetkisine sahip olmadığını savunarak anlaşmanın hukuka uygunluğuna da karşı çıkıyorlar.
Kosova Meclisi'nin 17 Şubat'ta kabul ettiği tek taraflı bir bağımsızlık ilanı, AB'nin 27 üyesinin çoğunluğu da dahil olmak üzere 30'dan fazla ülke tarafından tanındı.
Priştine ve Üsküp tarafından yakın tarihte kurulan çalışma grupları sınır anlaşmazlığına çözüm arıyorlar.
Bir Kosova-Makedonya ortak komisyonu bu ayın başlarında müzakere heyetlerinin 125 km'lik sınırı eski BM elçisi Martti Ahtisaari'nin planlarına uygun şekilde çizmelerine karar verdi. Anlaşmada sürecin önümüzdeki 12 ay içinde tamamlanması yönünde çağrıda bulunuldu.
Makedonya'da ülke nüfusunun dörtte birinden fazlasını oluşturan etnik Arnavutlar Üsküp'ün Kosova'nın bağımsızlığını derhal tanıması yönünde baskı yapıyorlar. Ancak AP'nin Pazartesi günkü bir haberinde, Makedon liderlerinin bu yöndeki her türlü kararı ülkenin devam eden sınır anlaşmazlığına bağladıkları ileri sürüldü.
Yorumlar