Duyuru

EULEX, Kosova'nın sektörleriyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu

Kosova Haberleri

  /   363   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

EULEX'in raporu, birkaç ay önce tam teşekküllü bir şekilde faaliyete geçmesinden bu yanaki ilk raporu oldu. Belgede, Kosova'nın yargı sektöründe geniş çaplı reform da dahil olmak üzere bir takım önemli tavsiyeler yer alıyor.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 24/07/09

photo

 

EULEX Kosova Polis Teşkilatı hakkında 30 tavsiyede bulundu. [Getty Images]

EULEX'in 23 Temmuz Perşembe günü Priştine'de hükümete sunduğu Kosova'nın hukukun üstünlüğünü sağlama kurumlarını -Adalet, Polis ve Gümrük sektörleri- konu alan raporunda çok sayıda önemli tavsiyeye yer verildi.

Belge, EULEX gözlemcileri ve danışmanlarının son altı ay içinde gerçekleştirdikleri 2500'den fazla değerlendirmeden oluşuyor. Raporda, "EULEX'in gelecekteki ilgi alanlarını" oluşturmak üzere sunulmuş 70'ten fazla geniş kapsamlı öneri yer alıyor.

Raporu sunan EULEX başkan yardımcısı Roy Reeve, önerilen tedbirlerden bazılarının kısa vadeli, bazılarınınsa uzun vadeli olduklarını söyledi.

Reeve, "Bu raporu bu ayın ilerleyen günlerinde yapılacak son derece ayrıntılı bir tartışmada kullanacağız." dedi.

Rapor, EULEX'in birkaç ay önce tam teşekküllü olarak faaliyete geçmesinden bu yana hazırladığı ilk rapor olma özelliğini taşıyor.

EULEX, Kosova Polisi (KP) hakkında "KP Bilişim/Haberleşme sistemlerinin sürdürülebilir personel tedariki ihtiyacı ve örgüt çapında "istihbarat güdümlü" polislik hizmeti getirme gereği" de dahil olmak üzere yaklaşık 30 adet değişiklik tavsiyesinde bulundu.

EULEX raporunda, "Başsavcılık ve polis, ciddi suçların yüksek seviyelerini azaltma ve organize suç grupları ve yolsuzluğu faal bir şekilde hedef almada yakın bir şekilde birlikte çalışmalı," dedi.

Misyon, yargının henüz bağımsız bir işlev olamadığını ileri sürdü.

"Kosovalı yargıçları adliyede, adliye dışında ve çalışma saatlerinden sonra koruyacak bir sistem yok denecek kadar az," ifadesinin yer aldığı raporda, savcıların dış baskıya maruz kaldığı olayları takip edecek kurumsallaştırılmış bir mekanizma bulunmadığı da belirtildi.

 

"EULEX değişim yaratmak amaçlı bir takım tedbirler arıyor olacak: yargı sistemindeki kadın ve çoğunluk harici toplum temsilcilerinin sayısını önemli ölçüde artırma gereğinden onun haklı bağımsızlığını sağlama gereğine kadar. Göz korkutucu seviyede bir reform çabası gerekiyor ve EULEX'in düşüncesinin kalbindeki şey, yargıç ve savcıların baskı ve yolsuzluğa karşı savunmasızlıklarını azaltmak suretiyle halkın güvenini artırmaktır."

Raporda gümrük sektörüyle de ilgili tavsiyelere yer verildi. Belgede, "Kosova gümrük eğitim planı giriş, mesleki ve teknik amaçlı eğitimi kapsamakla birlikte yasa uygulama ve önleme gibi daha uzmanlık gerektiren alanlar geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmamaktadır." deniyor.

Siyasi analist Driton Lajci Kosova devlet yayın kuruluşu RTK'ya verdiği demeçte, "Kosova kurumları yargı ve savcılığın imajını iyileştirmek için EULEX'e destek vermelidir." diyerek, Kosova kurumlarının yargı ve savcılığın işine karışmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hükümet rapor hakkında henüz resmi bir yorumda bulunmadı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar