Duyuru

Bulgar başbakan adayı yeni hükümeti sundu

Bulgaristan

  /   541   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Bulgaristan başbakan adayı Boyko Borisov kabine önerisini planlandığı üzere Perşembe günü sundu. Kabine meslekten siyasetçilerden çok uzmanlardan oluşuyor.

(AFP, Reuters, AP, DPA, Bloomberg, Sofia Echo, Novinite, Dnevnik, Mediapool, BNN - 23/07/09)

photo

 

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov (solda) hükümeti kurma görevini geçtiğimiz hafta GERB lideri Boyko Borisov'a verdi. [Getty Images]

Bulgaristan Başbakan adayı Boyko Borisov, partisi Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Halk'ın (GERB) 5 Temmuz parlamento seçimlerinde kazandığı ezici zaferden üç haftadan kısa br süre sonra ülkenin yeni hükümetini 23 Temmuz Perşembe günü sundu.

Borisov 16 bakandan oluşan listeyi Perşembe günü düzenlenen özel bir törende sundu.

Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov gazetecilere verdiği demeçte, "Bay Borisov'un önerdiği kabine üyeleri ve yapısını kabul ediyorum." dedi.

Borisov'un iki yardımcısı olacak: yakın yandaşı ve GERB genel başkanı Çvetan Çvetanov ve Dünya Bankası ekonomisti Simeon Cankov. Bu isimler ayrıca sırasıyla içişleri ve maliye bakanlıklarını da yönetecekler.

İçişleri bakanlığı bünyesinde 18 yıllık bir hizmet siciline sahip eski bir emniyet müdürü olan Çvetanov'u, düşük maaş ve kötü çalışma şartları yüzünden meydana gelen çok sayıda polis protestosu sonrasında ve GERB'nin yolsuzluk ve organize suçla mücadele etme yönündeki seçim vaatleri ışığında bir dolu acil ödev bekliyor.

Bankaya 1995 yılında katılarak finans ve özel sektörden sorumlu baş ekonomistliğe getirilen Cankov'un vakit kaybetmeyerek ülkenin bütçesini gözden geçirme ve harcamaları kısmanın yanı sıra küresel ekonomik krizin etkisini yumuşatmak amacıyla IMF ile bir standby anlaşması yapma ihtiyacını düşünmesi bekleniyor.

Haziran ayı başlarında Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliğine tekrar seçilen 40 yaşındaki Rumyana Zheleva, Borisov'un kendisini Bulgaristan'ın bir sonraki Avrupa Komisyonu üyeliğine aday göstermeyi planladığı Ekim ayına kadar dışişleri bakanı olarak görev yapacak. Zheleva, başlıca önceliğinin vergi veren Avrupalı vatandaşların parasının yönetiminde yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlükleri gerekçe göstererek geçtiğimiz yıl ülkeye yapılacak yarım milyar avroluk yardımı donduran AB'ye karşı ülkenin imajını parlatmak olacağını söyledi.

Yerel basında Perşembe günü, Zheleva Brüksel'e taşındıktan sonra yerini Savunma Bakanı adayı Nikolay Mladenov'un alacağı yönünde söylentiler ye aldı.

Borisov, adalet bakanı görevine Margarita Popova'yı seçmekle övgü topladı. Popova'nın adaylığının Brüksel tarafından da iyi karşılandığı bildiriliyor. Savcı, 2006 yılından beri Başsavcı Boris Velçev'in sözcülüğünü yapıyordu.

Görevdeki ekonomi ve enerji bakanlığı eski devlet turizm dairesini de kendisine katacak şekilde yeniden yapılandırılacak. En büyük sürprizlerden biri, EVN Bulgaria elektrik işletmeleri müdürü Trayko Traykov'un yeni mega bakanlığın başına getirilmesi oldu.

 

Borisov'un önerdiği kabinede ayrıca, eğitim bakanlığı başına geçecek olan Sofya Belediye Başkan Yardımcısı Yordanka Fandukova ve çalışma ve sosyal politika bakanlığının başkanlığına getirilecek olan Vratsa ilçesi belediye başkanı Totyu Mladenov da yer alıyor.

Diğerleri arasında sağlık bakanlığında Bozhidar Nanev, tarım ve gıda sanayii bakanlığında Miroslav Naydenov, bölgesel kalkınmada Rossen Plevneliev, çevrede Nona Karacova ve ulaştırma, haberleşme ve bilgi teknolojilerinde Alexander Çvetkov yer alıyor. Bulgar heykeltıraş Vezhdi Raşidov kültür bakanlığının başına getirilirken, Svilen Neykov da spor bakanı olarak görev yapacak.

Borisov'un tek tartışmalı bakan adayı, yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu devlet bakanı görevine atanan tarihçi Bozhidar Dimitrov oldu. Dimitrov'un geçmişte komünist dönem devlet güvenlik teşkilatıyla işbirliği yapmışlığı var.

Parlamentonun yeni kabineyi Pazartesi günü Düzen, Hukuk ve Güvenlik partisinin yanı sıra aşırı milliyetçi Ataka (Saldırı) partisinin desteğiyle onaylaması bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar