Duyuru

Rehn, AB'nin Sırbistan ve Karadağ hakkındaki umutlarını tazeledi

Sırbistan

  /   510   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BELGRAD, Sırbistan -- AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn 22 Temmuz Çarşamba günü Sırp yetkililere Avrupa Komisyonu'nun (AK) Sırbistan'ı BM savaş suçları mahkemesine karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğinde AB'ye sokmaya kararlı olduğuna dair güvence verdi. Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile görüşmesi sonrasında konuşan Rehn, Sırbistan'ın bölgesel işbirliğini ilerletmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Tadiç de buna karşılık, AB üyeliğini Sırbistan'ın en önemli stratejik hedefi olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Rehn'e, Belgrad'ın AB üyeliği için gerekli reformları uygulayacağını ve Ocak ayından itibaren vizesiz rejime dahil edilmek için gereken geri kalan koşulları yerine getirmeye çalışacağını söyledi.

Rehn Belgrad'dan Podgorica'ya geçerek burada demokrasi reformları ve AB ile Karadağ arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasının uygulanmasına ilişkin bir anketi sundu. Podgorica'nın 2.100'den fazla soruyu yanıtlaması gerekiyor. AB bu yanıtlara dayanarak Karadağ'ın üyeliğe hazırlık durumunu değerlendirecek.

Başbakan Milo Cukanoviç o anı Karadağ için tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Cukanoviç, ülkenin Avrupa entegrasyon sürecinde atılacak yeni adımları görüşmek üzere Perşembe günü Brüksel'de AK Başkanı Jose Manuel Barroso ve AK Başkan Yardımcısı Jacques Barrot ile bir araya gelecek. Karadağ gelecek yıl aday statüsü almayı ve 2011 yılından önce katılım müzakerelerini başlatmayı umut ediyor. (Tanjug, RTCG, Mina - 23/07/09; RTS, Tanjug, B92, Beta, RTCG, DPA, AFP - 22/07/09) setimes 

  

Yorumlar