Duyuru

Makedonya dijital yayına geçti

Makedonya

  /   429   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Makedonya'daki bütün ulusal televizyon kanalları Telekom Slovenije'nin dijital frekansından dijital yayına geçecek.

Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi -- 23/07/09

photo

 

Makedonlar analog televizyondan dijitale geçecekler. [Getty Images]

Telekom Slovenije geçtiğimiz ay, Makedonya Elektronik Haberleşme Dairesi'nin (AEK) ülkenin analog televizyondan dijitale geçmesine yardımcı olacak Dijital Karasal Televizyon (DTT) lisansı için açtığı ihaleyi kazandı.

Telekom Slovenije, geçtiğimiz Şubat ayında proje için teklif veren tek kuruluş oldu. Şirket on yıllık dijital televizyon nakil anlaşması için yaklaşık 310 bin avro ödedi ve projeye 90 milyon avronun üzerinde daha yatırım yapmayı planlıyor.

Makedonya, AB'nin 2015 yılına kadar tamamen dijital bir ağa sahip olması ve onu kullanması yönündeki tavsiyesini izliyor.

AEK'den geçen Nisan ayında yapılan basın açıklamasında, "Makedonya Güneydoğu Avrupa'da elektronik haberleşme alanında bir liderdir ve şimdi de bu tip bir hizmeti topraklarının tamamında sunan önde gelen ülkelerden biri haline gelmektedir. Ülke, karasal dijital televizyon hizmetlerini sağlamakta olan AB ülkeleri grubuna katılmaktadır." ifadesine yer verildi.

Basın açıklamasına göre, Telekom Slovenije yaklaşık 20 milyon avroluk bir maliyetle "dijital kurulum" kutularını evlere ücretsiz olarak dağıtacak.

Sekiz ulusal kanalı kapsayan televizyon paketi de ücretsiz olacak, ancak kablolu operatörler tarafından sunulan yabancı kanallar için ayda yaklaşık yedi avroluk bir ücret alınacak.

Telekom Slovenije, bu noktada devlet televizyonunda yaygın olmayan bir uygulama olarak yabancı programlara Makedonca altyazı sağlama sözü de verdi. Kablolu operatörler tarafından sunulan programlar çoğunlukla Sırpça, Hırvatça veya Bulgarca altyazılı olarak yayınlanıyor.

 

AEK Müdürü Petar Ivanovski, "Makedonya Cumhuriyeti'nde yayın dijitalleştirme lisansının onaylanması televizyon izleyicilerine daha iyi bir görüntü kalitesi sağlayacaktır." dedi.

Telekom Slovenije temsilcisi Predrag Cemerikiç de, "Programların yayını için bir televizyon şirketi değil, mevcut medyanın Makedonya'da ulusal lisansla yayını için bir ağ geliştiriyoruz." dedi.

Telekom Slovenije'ye ülke çapında hizmet sağlayarak yaklaşık 30 televizyon programını dijital olarak yayınlaması için bir yıl süre verildi.

Research and Markets veritabanına göre, 2010 yılına kadar Avrupa'daki hanelerin yaklaşık %69'unun dijital hizmete geçmesi bekleniyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar