Duyuru

AB Bulgaristan ve Romanya'da reformlarda hızlanma görüyor; sonuç istiyor

Bulgaristan

  /   557   /   07 Temmuz 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Bulgaristan ve Romanya yargı reformu ve yolsuzlukla mücadele açısından son 12 aydır ilerleme kaydetmesine karşın, yine de AB standartlarını karşılayamıyorlar ve izlemenin sürdürülmesi gerekiyor.

(FT, Wall Street Journal, European Voice, Nine O'clock - 23/07/09; AP, Reuters, AFP, DPA, Euobserver, Euronews, Dow Jones, Financiarul, HotNews, Romanian Times, Dnevnik, Mediapool, Sofia Echo, Novinite, Avrupa Komisyonu - 22/07/09)

photo

 

AK raporunda, Bulgaristan'ın yargı sektörünü iyileştirme çabalarında momentum olmasına karşın "yargı alanında köklü bir reformun hâlâ başlamadığı" belirtiliyor. [Getty Images]

A

vrupa Komisyonu (AK) 22 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Bulgaristan ve Romanya'nın geçen yıl yargı reformu ve yolsuzlukla mücadele konusunda sunulan tavsiyeleri uygulama yönünde adımlar attıklarını kabul etti.

Ancak her iki ülkenin de bu alanlarda somut sonuçlar elde etmek ve AB standartlarını karşılamak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirten AK, özellikle Bulgaristan'ı organize suçla mücadele çabalarını hızlandırmaya çağırdı.

AK Başkanı Jose Manuel Barroso, "Oluşturulan reform ivmesinin şimdi bütün siyasi parti ve kurumların yer aldığı bir ulusal siyasi uzlaşma ve daha ikna edici sonuçlar elde edilmesiyle desteklenmesi gerekiyor." dedi.

Ocak 2007'de Bulgaristan ve Romanya AB'ye katıldığında, Brüksel bu ülkelerin yargı reformu ve yolsuzluk ve organize suçla mücadele alanlarındaki vaatlerini gerçekleştirmede kaydettikleri ilerlemeyi izlemek üzere özel bir Koordinasyon ve Doğrulama Mekanizması (CVM) oluşturdu. Yeni raporlarını Çarşamba günü sunan AK, 27 ülkeden oluşan bloğun en yeni üyelerini en az bir yıl daha gözlemeye devam edeceğini söyledi.

Bulgaristan ile ilgili raporda yer alan tavsiyelerde organize suç ve yolsuzluğa karşı birleşik bir strateji geliştirilmesi, üst düzey yolsuzluk ve organize suçun kovuşturulması ve yargılanması için özel komisyonlar kurulması ve çıkar çatışması yasasının etkili bir şekilde uygulanması yönünde çağrıda bulunuluyor.

 

Yargı sisteminin verimliliğini artırmak için, Bulgaristan'ın Ceza Kanununu acil bir şekilde yeniden hazırlaması, Ceza Muhakemeleri Kanununda reform yapması, bütün mahkemelerin bütün kararları yayınlama şartına uymalarını sağlaması ve uzayan işlemler ve savunma anlaşmalarının kullanımı ve etkisini izlemesi gerekiyor.

Romanya parlamentosuna da üst düzey yolsuzlukla mücadeleyi sürdürmeye tam bağlılık göstermesi yönünde çağrıda bulunuldu. AK, parlamentonun milletvekillerinin soruşturulmasına ilişkin prosedürün tekbiçimli ve seri bir şekilde uygulanması sağlaması gerektiğin belirtti. Örgüt ayrıca Romanya'dan iki yasal yönetmeliğin etkisini değerlendimesini, üst düzey yolsuzluk davalarının duruşmalarında yargı sisteminin verimliliğini izlemesini ve şüpheli mal beyanları ve çıkar çatışmalarını doğrulama konusundaki kayıt izlemesini iyileştirmesini de istedi.

AK sözcüsü Johannes Laitenberger Çarşamba günü Brüksel'de basın mensuplarına verdiği demeçte, "Şimdi her iki ülkenin de rapordaki bulgular üzerine çabuk ve kararlı bir şekilde harekete geçeceklerine dair bir beklenti vardır." dedi. Laitenberger ayrıca komisyonun gelecek yıl "işin özünün tamamlandığını" söyleyebilmesini umduğunu da söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun talebi üzerine harekete geçen AK, Eylül ayında iki ülkenin AB yardım fonlarını nasıl harcadıkları konusunda bir rapor yayınlayacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar