Duyuru

Belgrad savaş suçu cezalarını memnuniyetle karşıladı

Sırbistan

  /   507   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Sırbistan Salı günü yaptığı açıklamada, Lahey mahkemesinde iki kuzene verilen hapis cezalarının "kurbanlara ve ailelerine adalet getirilmesine en azından kısmen katkıda bulunmasını" umduğunu belirtti. Kuzenler büyük olasılıkla cezalara itiraz edecekler.

(DPA, Beta, Sırp Hükümeti - 21/07/09; Reuters, AP, DPA, AKI, CNN, BBC, France 24, Guardian, BM Haber Merkezi, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi - 20/07/09)

photo

 

Milan Lukiç 20 Temmuz Pazartesi günü Lahey mahkemesinin salonuna girerken görülüyor. [Getty Images]

Sırp yetkililer 21 Temmuz Salı günü iki Bosnalı Sırp kuzene 1992-1994 yılları arasında Visegrad kasabasında Bosnalı Müslüman sivillere karşı işlenen savaş suçlarındaki rollerinden ötürü verilen hapis cezalarını memnuniyetle karşıladılar.

Pazartesi günü, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) 42 yaşındaki Milan Lukiç'i Haziran 1992'de meydana gelen iki olayda en az 119 Boşnak'ı canlı canlı yakmak ve 12 diğerini de Drina Nehri kenarında öldürmekten suçlu buldu.Beyaz Kartallar veya İntikamcılar adlı bir savaş zamanı Bosnalı Sırp milis birliğinin lideri olan sanık, hakkındaki 21 adet insanlık suçu ve savaş yasa ve gelenekleri ihlal etmekten suçlu bulunarak ömür boyu hapse mahkum edildi.

Kuzeni, Visegrad'da polis memuru ve aynı milis grubunun üyesi olan 48 yaşındaki Sredoje Lukiç de insalık dışı eylemler, cinayet ve kötü muameleye yardım ve yataklık etmekten 30 yıl hapse mahkum oldu. ICTY yargıçları, Lukiç'in 60 sivilin yanarak öldürüldüğü olayların mahallindeki varlığının kanıtlanmadığına karar verdiler.

Sırbistan'ın BM mahkemesiyle işbirliğinden sorumlu ulusal konseyi Salı günü cezaların Lukiç kuzenler tarafından işlenen "canavarca" suçlarla tutarlı olduğunu söyledi. Belgrad merkezli Beta haber ajansı tarafından aktarılan açıklamasında kurul, "Ulusal Konsey, bunların Visegrad belediyesindeki sivil nüfusa karşı işlenmiş akla hayale gelmez ve korkunç suçlar olduğunu göz önünde bulundurarak, bu cezaların kurbanlar ve ailelerine karşı adaletin tecellisine en azından kısmen katkıda bulunmasını umut etmektedir." dedi.

Sırbistan'ın savaş suçları savcılığı sözcüsü Bruno Vekariç de Pazartesi günkü kararı memnuniyetle karşılayarak, bunu Belçikalı avukat Serge Brammertz başkanlığındaki ICTY savcı ekibinin bir "hukuk zaferi" olarak nitelendirdi.

 

Alman haber ajansı DPA'nın aktardığına göre Belgrad basınına verdiği demeçte Vekariç, "Ömür boyu hapse mahkum edilen Milan Lukiç, talihsiz savaşlar tarihimizde çocukları, kadınları ve yaşlıları canlı canlı yakmakla hatırlanacaktır." dedi.

Ağustos 2005'te Arjantin'de tutuklanan ve yaklaşık yedi ay sonra Lahey'e nakledilen Milan Lukiç, Belgrad'daki bir mahkeme tarafından altı yıl önce gıyaben yargılandı. Sanık, 1992 yılında Sırbistan'dan Bosna-Hersek'e gitmekte olan bir otobüsten alınan 16 Müslüman sivile işkence etmek ve öldürmekten suçlu bulunmuş ve 20 yıl azami hapis cezasına çarptırılmıştı.

İki kuzene Pazartesi günü verilen cezaları Boşnaklar da memnuniyetle karşıladılar. DPA'nın bildirdiğine göre, Saraybosna merkezli Dnevni Avaz gazetesi baş makalesinde, Milan Lukiç'e azami hapis cezası verme kararının "ICTY karşı sarsılan inancı yavaş yavaş geri getirdiğini" ileri sürdü.

Ancak duruşmalar henüz sona ermedi. Lahey mahkemesiyle işbirliği dairesi müdür Dusan Ignjatoviç Sırp yayın kuruluşu RTS'ye verdiği demeçte, kuzenlerin "ikinci seviye temyiz mahkemesine itirazda bulunma hakkına sahip olduklarını ve bunu kesinlikle yapacaklarını" söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar