Duyuru

Borisov istismar soruşturmasını hızlandırdı

Bulgaristan

  /   517   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Ülkenin Sosyalist liderliğindeki eski hükümeti yolsuzluk iddialarından incelemeye alındı.

(Dnevnik, Mediapool, Sofia Echo - 14/08/09; Pari, Novinite, Dnevnik, Mediapool, Sofia Echo - 13/08/09; Sofia Echo, Novinite - 12/08/09; Dnevnik - 11/08/09; Sofia Echo 09/08/09; Reuters - 07/08/09)

photo

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov. [Getty Images]

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov 13 Ağustos Perşembe günü yaptığı açıklamada, savcılıktan önceki hükümetin bütçe istismarları hakkında soruşturma başlatmasını istediğini söyledi.

Bulgar başkentindeki bir karayolunun yenilenen 2,5 kilometrelik bölümünün açılışında basın mensuplarına konuşan Borisov, "Yıllardır muazzam artı değerler biriktirilmişti. Şimdi bu artı değerler gitti ve bizim yolumuz yok." dedi.

Borisov'un merkez sağ Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Halk (GERB) partisi, yolsuzluğa bulaşmış üst düzey yetkililerin adalete teslim edileceği ve partisinin hukukun üstünlüğünü yeniden tesis edeceği vaatleriyle 5 Temmuz parlamento seçimlerini kazandı.

GERB kabinesinin 27 Temmuz'da ant içmesinden sonraki ilk iki hafta içinde, çeşitli bakanlar çok sayıda olası yolsuzluk ve dolandırıcılık vakasını ortaya çıkardılar.

Kanunsuz fiillerin yol açtığı doğrudan bütçe kayıpları bir yana, geçen yıl AB üst düzey yolsuzluk ve organize suçla mücadele etmedeki başarısızlığı nedeniyle Bulgaristan'a yapılacak yarım milyar avrodan fazla mali yardımı dondurdu.

Ortaya çıkarılan en skandallı olaylardan birisinde, Bölgesel Kalkınma Bakanı Rosen Pelevneliev öncülü Asen Gagauzov'u görev süresinin bitiminden kısa bir süre önce bakanlık binasının onarımları için 21 milyon avrodan fazla para harcamakla suçladı. Kamu satın alma ihalesindeki tek teklifçi firmaya ödenen metrekare başına 2250 avroluk meblağ, piyasa fiyatlarının defalarca üzerinde yer alıyor.

Plevneliev, "Borçlarını ödeyemeyen, iflas durumuna gelmiş, inşaat kurallarını ve piyasa fiyatlarını izlemeyen bir bakanlık devraldım," dedi.

Sofya merkezli Dnevnik gazetesinin bu haftanın başlarındaki haberine göre, tarım, ulaştırma ve sosyal bakanlıklardaki kötü yönetim iddiaları hakkında soruşturmalar başlatıldı.

 

Yeni hükümetin göreve gelmesinden bu yana görevi kötüye kullanmakla suçlanan tek üst düzey yetkili, Bulgaristan'ın devlet ormancılık dairesinin eski başkanı Stefan Yurukov oldu. Yurukov, güneydeki Karadeniz kıyı kenti Sozopol yakınlarındaki ormanlarla ilgili bir arazi takas anlaşmasına karışmakla suçlanıyor. Anlaşma, bu ve geçen yıl yapılmış benzer anlaşmaları içeren daha geniş bir plan kapsamında yer alıyor.

Savcılık sözcüsü Reuters tarafından aktarılan sözlerinde, "Yurukov hakkında suçlamalarda bulunuldu ve ülkeden ayrılması yasaklandı." dedi.

Yolsuzlukla mücadele koalisyonu yakın tarihli bir raporunda Bulgaristan'ın bir önceki hükümetinin dört yıllık görev süresi boyunca bu gibi takaslarda yaklaşık 4 milyar avro zarara uğradığı değerlendirmesini yaptı.

Kabinesinin görev yaptığı dönemi başarılı olarak nitelendiren eski Başbakan Sergey Stanişev ise ülkenin mali açıdan durumunun iyi olduğu ve hükümetinin ekonomik krizin getirdiği güçlükleri aşmak için bütçeye yeteri kadar tampon eklediğinde ısrar ediyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar