Duyuru

UNDP raporunda Kosova kamuoyunun nabzı tutuluyor

Kosova Haberleri

  /   497   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Yeni yapılan bir ankette, Kosova halkı büyük potansiyel bir tehdit oluşturan üç sorunu sıraladılar.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 13/08/09

 

photo

Kosova'nın istikrarını tehdit eden şartlarla ilgili kamuoyu. [UNDP] - Büyütmek için resme tıklayınız

 

BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan yakın tarihli bir rapora göre, Kosovalı Arnavutlar işsizlik ve yoksulluğu ülkenin istikrarına yönelik önemli bir tehdit olarak görürken, Kosovalı Sırpların çoğunluğu etnik ilişkilerin kötüye gitmesini en tehlikeli sorun olarak sıraladılar.

Ancak örgüt, "Kosova'nın devlet kurumlarından memnuniyet seviyesinin yanı sıra gerek cumhurbaşkanı gerekse başbakanın onay derecelerinin Nisan 2009 raporuna kıyasla arttığını" da kaydetti.

Örgüt, "Haziran 2009 anket sonuçları, ankete katılanların yaklaşık %53'ünün Kosova hükümetinin çalışmasından memnun olduğunu göstererek 15 yüzde puanlık artış kaydedildi." dedi.

 

photo

Kosova'daki kurumların çalışmalarına ilişkin memnuniyet. [UNDP] - Büyütmek için resme tıklayınız

 

UNDP'nin Kosova Erken Uyarı Sistemi Projesi adlı anketine göre, KFOR da "memnuniyet seviyesinde bir artış gördü ve şu anda %74 seviyesinde seyrediyor." NATO gücü daha önceleri, Ekim 2008'den Nisan ayına kadar popülarite seviyelerinde azalma görmüştü.

"EULEX'in çalışmalarından memnuniyet de hızla artmaya devam etti," ifadesinin yer aldığı rapor şöyle devam ediyor: "Nisan 2009'dan bu yana yaklaşık 16 yüzde puanlık artış kaydederek şu anda %55 seviyesinde bulunuyor." Bu arada UNMIK'in çalışmalarından memnuniyet de "Nisan 2009'daki anket sonuçlarında sadece %16 ile en düşük onay seviyesine ulaştıktan sonra, Haziran 2009'da artışa geçerek şu anda %28 seviyesinde bulunuyor."

Bulgulara göre, Kosova halkının yaklaşık %46'sı ülke medyasının özgür olmadığını düşünüyor. UNDP, "Bu trend özellikle Kosovalı Sırplar arasında yüksek, bunların %70'ten fazlası medyanın özgür olmadığına inanıyor. Tüm etnik toplumlar arasında katılımcıların yarısından fazlası, medyanın hükümet tarafından kontrol edildiğine inanıyor. Kosovalı Sırpların neredeyse dörtte biriyse medyanın uluslararası toplum tarafından kontrol edldiğine inanıyor." dedi.

 

photo

Etnik ilişkiler. [UNDP] - Büyütmek için resme tıklayınız

 

Anketin bir diğer bölümü de, örgütün "iki çelişen istatistiğin ortaya çıktığını" söylediği "farklı ırktan birisiyle çalışma konusundaki istekliliği" inceledi.

"Haziran 2009 anketinde Kosovalı Arnavutlarla birlikte çalışmak isteyen Kosovalı Sırpların oranının Nisan 2009'daki %48'den %29'a önemli bir düşüş kaydettiğini gösterirken, Kosovalı Arnavutlar için bu oran Nisan 2009'daki %33'ten Haziran 2009'da %48'e önemli bir artış gösterdi."

Güvenlik göstergeleri de aile güvenliğine yönelik en yaygın tehditlerin, etnik geçmişe rağmen hırsızlık, soygun ve cinayetler olduğunu gösterdi. Yolsuzluğa gelince, ankete göre Kosova Elektik İşletmesi ve Kosova Özelleştirme Dairesi "büyük çaplı yolsuzluk" olduğu şeklinde algılanmada anketlerde başı çekmeye devam ederken, onları Kosova mahkemeleri, gümrük ve merkezi idarei izliyor.

Anket için USAID ve UNDP ortaklaşa kaynak sağladılar.

Ankette toplam 1.290 katılımcı yüz yüze görüşmede bulundu. UNDP, 829 Kosovalı Arnavut, 233 Kosovalı Sırp ve diğer azınlıklar olarak sınıflandırılmış 228 kişinin ankete katıldığını söyledi.

Anket verilerinin sunan Politika Ekibinin başkanı Mitaher Haşuka, söz konusu trendlerin bazıları mevsimsel değişikliklere bağlanabilirken, bazı alanlardaki değişim seviyesinin nüfus genelinde gerçek değişimlerin kaydedildiği ve izlendiğini ileri sürdüğünü söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar