Duyuru

Arnavutluk'un serbest vize rejimi "eylem planı"

Arnavutluk Haberleri

  /   496   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Arnavutluk gayret ediyor ve çok da uzak olmayan bir gelecekte vize uygulamasından kurtulmayı umuyor.

Southeast European Times için Tiran'dan Sami Neza'nın haberi - 12/08/09

photo

Protestocular vize kısıtlamalarına karşı çıkmak üzere geçen ay Tiran'daki AB misyonunun önünde toplandılar. [Sami Neza]

Arnavutluk AB "yol haritasındaki" hedefine ulaşamadığı, biyometrik pasaportları çıkaramadığı, sınır denetimini artıramadığı ve yolsuzluk ve organize suçla mücadele edemediği için, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'ın aksine Schengen Beyaz Listesinde bu ülke için bir yer henüz görünmüyor.

İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın AB dairesi müdür yardımcısı Lars Wahlund 6 Ağustos Perşembe günü BBC'ye verdiği demeçte, "Arnavutluk ve Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve diğer ülkelerle aynı ana standartlara, aynı "yol haritasına" sahip. Bu ülkelerin reformlara bağlılık göstermeleri gerekiyordu fakat Avrupa Komisyonu uzmanları bunların yerine getirilmediğini fark ettiler." dedi.

Wahlund, "Ülke siyasilerinin reform eksikliği AB'nin onları izole etmek istediğini kanıtlayan bir şey olmamakla birlikte, serbest vize uygulaması hediye olarak verilemez." dedi.

Arnavut hükümeti "red" nedeniyle hayal kırıklığına uğramasına rağmen, geri kalan şartları yerine getirmek için bir "eylem planı" hazırladı ve ülkenin çok da uzak olmayan bir gelecekte vizesiz uygulamaya geçeceğine söz verdi.

Bakanlıklar Arası Entegrasyon Komisyonu Haziran ayında toplanarak, sınır kontrolünü denetleyen Sahil Güvenlik Gücünü yeniden yapılandırmanın yollarını bulmaya çalıştı. Sahil Güvenlik birisi İçişleri Bakanlığına sivil bir ayak, diğeriyse Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri bir ayak olmak üzerine iki dal halinde faaliyet gösteriyor ve bunların ikisi birleştirilecek.

Hükümet ayrıca yolsuzluk ve organize suçla mücadeleye para ayırmaya da karar verdi.

Temmuz ayı sonunda, Şubat ayında dağıtılmaya başlanmasından bu yana biyometrik pasaportlar için yaklaşık 80.000 başvuru alındı.

Sivil Devlet Dairesi müdürü Armand Teliti Arnavutluk Devlet Televizyonu'na (TVSH) verdiği demeçte, bir yıl içinde yaklaşık 1 milyon Arnavut vatandaşının biyometrik pasaportlarına kavuşabileceğini söyledi.

Başbakan Sali Berişa Temmuz ayında düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa Komisyonu tarafından konan şartlar adil ve makul olup onları en yüksek seviyede ciddiyetle yerine getirmek bize kalmıştır." dedi.

Son 20 yıl içinde Arnavut nüfusunun yaklaşık %25'i göç ettiği ve Gallup Balkan Monitor'un yaptığı yakın tarihli bir ankette Arnavutların %44'ünün yurtdışında yaşayan bir akrabası olduğu üzere, serbest vize rejimi bazıları için bir lüksten daha fazla şey ifade ediyor.

Berişa, "Bu, en iyi çözümün vizelerin kaldırılması olacak olan derin bir insan ve toplum sorunudur." dedi.

Arnavutluk'un Beyaz Listeye alınmaması bazı vatandaşları sokağa döktü. Geçtiğimiz ay Tiran'daki AB Misyonunun önünde "Balkanlar'da yeni varoşa yer yok" sloganıyla bir gösteri düzenlendi.

Dışişleri Bakanı Lulzim Başa AB'nin bu yıl Arnavutluk'u değerlendireceği ve yakında "Arnavutlara kapılarını açacağı" konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar