Duyuru

Arnavutluk eşcinsel evliliğini yasallaştırabilir

Arnavutluk Haberleri

  /   852   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Arnavut eşcinseller, hükümetin güçlü muhalefete rağmen aynı cinsiyetten evliliğin tanınması için bastırmasını kutluyorlar.

Southeast European Times için Tiran'dan Jonilda Koci'nin haberi – 12/08/09

photo

Başbakan Sali Berişa eşcinsel evliliğini tanıma girişimini destekliyor. [Getty Images]

Başbakan Sali Berişa geçtiğimiz günlerde hükümetin aynı cinsiyetten evliliği tanıyacak bir değişikliği desteklediğini açıkladı. Yasa kabul edildiği takdirde Arnavutluk bölgede bunu yapan ilk ülke olacak.

Eşcinsellik Arnavutluk'ta bir tabu ve 1995 yılına kadar da suç olmaktan çıkarılmamıştı. Yerel eşcinsel toplum üyeleri, cinsel yönelimlerine vurulan damga ve güvenliklerine yönelik tehditler yüzünden korku içinde yaşayarak kimliklerini gizliyorlar.

Berişa, aynı cinsiyetten evliliği yeni hükümetin yasamayla ilgili girişimlerinden biri haline getirerek bu durumu değiştirmeyi umuyor.

Geçen ayın sonlarında gerçekleşen bir hükümetler arası Avrupa Entegrasyonu toplantısında konuşan Berişa, "Avrupa ülkelerinde çoktan yasallaştırılmış olan bu hakka yasal bir taban oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.

Başbakan "Ortaya çıkabilecek tartışmalar ne olursa olsun, ayrımcılık kabul edilemez." dedi.

Hükümetin bu tavrı eşcinsel toplumu heyecanlandırmış durumda.

Tiran merkezli Lezbiyen, Eşcinsel ve Transseksüellere Yönelik Ayrımcılığa Karşı İttifak derneği yaptığı açıklamada, "Bu sadece Avrupa entegrasyonu amacı için değil, öncelikle Arnavut toplumunun kurtuluşu için atılmış bir adımdır." dedi.

"Ülkemizin eşitliği kucaklamada ve lezbiyen, eşcinsel ve transseksüellere karşı ayrımcılığı reddetmede diğer birçok ülkenin arasına katılmasından gurur duyuyoruz."

Ancak Arnavutluk'ta başta dini çevreler olmak üzere pek çok kişi değişikliğe kesinlikle karşı çıkıyor ve evliliğin sadece bir erkekle bir kadın arasındaki bir birleşme olduğuna inanıyor.

Arnavut İslam cemaati başkan yardımcısı Saymir Ruşeku, "Bu tür bir yasa insanın ahlaki norm ve ilkelerinin ciddi bir ihlalidir ve başta gençler olmak üzere tehlikeli bir sapmaya yol açacaktır." dedi.

Arnavut Katolik Kilisesi'nden Monsinyör Cerc Frendo, "Ne yazık ki günümüzde bu yasalar ilerleme olarak görülmektedir fakat gerçekte bu doğru değil. Dahası, evliliği korumak her hükümetin görevi," dedi.

 

Arnavut Ortodoks Kilisesi'nden Rahip Andon Merdani de "Bu tür evlilikleri toplum için sorun olarak görüyoruz," dedi.

Mevcut Aile Kanununu değiştirmek için toplam 84 oy gerekiyor. Berişa'nın Demokrat Parti'si değişikliği geçirmek için yeterli oya sahip değil.

Fakat Lezbiyen, Eşcinsel ve Transseksüellere Yönelik Ayrımcılığa Karşı İttifak umutlu.

Grup yaptığı açıklamada, "Bütün partilerin desteğini ve ayrımcılık karşıtı yasanın parlamentonun göreve başladığı ilk oturumda geçirilmesini dört gözle bekliyoruz." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar