Duyuru

"BIRN yaşayacak"

Dünyadan Haberler

  /   421   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Igriç'e göre, bölgedeki gazetecilik kalitesi "harika olmamakla" birlikte tahminler tamamen karamsar değil.

Southeast European Times için Podgorica'dan Brian Salmi'nin haberi -- 11/08/09

 

photo

BIRN başkanı Gordana Igriç SETimes'a konuştu. [Arşiv]

 

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı'nın (BIRN) kurucusu Gordana Igriç, bölgede kaliteli, bağımsız gazeteciliğe duyulan ihtiyacın örgütün ayakta kalmasını sağlayacağını söylüyor. Southeast European Times'a konuşan Igriç, "Tabii ki BIRN yaşayacak." dedi.

Igriç, "Küresel eknoomik kriz işleri zorlaştırmasına rağmen daha zor zamanlarda da ayakta kalmayı başardık. [BIRN'in kurulduğu] 2005 yılında işletme maliyetlerimiz yüksek olmasına karşın uzun bir süre hiç bağış alamadık. Ayakta kalmayı başardık ve bunu da bir şekilde atlatacağız." dedi.

Örgütün ticari bir işletme olarak çalışan bir kolu olmasına rağmen, BIRN'nin çalışmalarının büyük bölümü onun Rockefeller Brothers Fund ve Balkan Trust for Democracy gibi kamu yararına çalışan bir düzine kurum ve Avrupa hükümetleri Hollanda ve Norveç tarafından desteklenen, kâr amacı gütmeyen sektörü tarafından gerçekleştiriliyor.

Igriç, Balkan merkezli STK'nın bağış kurumlarından uzun vadeli destek sözleri almadığını, bu yüzden de kendisi ve çalışma arkadaşlarının sürekli olarak yeni lehdarlar ve para kazanmanın yeni yollarını aradıklarını söyledi. BIRN web sitelerinden birinin (balkaninsight.com) özel bölümüne alınacak aboneliklerden gelir elde etmeyi umuyor ve BIRN Regionals'ın uzmanlar ekibinin özel müşteriler tarafından tutulacağından umutlu.

On beş günde bir yayınlanan Pristina Insight gazetesi %100 bağışçılar tarafından finanse edilmesine karşın, Belgrade Insight üretim maliyetlerinin %60'ını reklam gelirlerinden karşılıyor. Igriç, Belgrad gazetesinin "ekonomi düzeldiğinde kendi başına ayakta kalabileceğine" inanıyor.

Balkanlar'da bağımsız gazetecilik hala gelişme halinde. "Özgür kurumları destekleyen" uluslararası bir örgüt olan Freedom House'a göre, Slovenya bölgede özgür bir basının val olduğu tek ülke. Diğer bütün Balkan ülkeleri "kısmen özgür" notu almışlardı.

 

Freedom House'un 2009 yıllık raporunda Balkanlar'daki gazetecilerin sık sık şiddetle tehdit edildiklerine dikkat çekilmişti - Bulgaristan ve Hırvatistan'da 2008'de gazeteciler öldürülmüştü- ve bölge medyası sürekli olarak oto sansür uyguluyor.

Örgüt, 2008 yılında "Balkanlar'daki basın özgürlüğüyle ilgili bütün önemli rakamsal değişikliklerin negatif olduğunu" belirtti.

Igriç, gazetecilik kalitesinin "harika olmadığını" kabul etmekle birlikte tamamen karamsar olmadığı konusunda da ısrar ediyor.

Igriç, "Pazarda daha ciddi oyuncular var. Yatırımcılar yurtdışından geliyor ve daha iyi ücret teklif ediyorlar." diyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar