Duyuru

Arnavut blogcular eşcinsel evliliğini tartışıyorlar

Arnavutluk Haberleri

  /   921   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Yeni bir yasa tasarısı ülkeyi eşcinsel evliliğe bir adım daha yaklaştırdı ve blogcular arasında ateşli bir tartşma başlattı.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi – 07/08/09

photo

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa (solda) eşcinsel evliliği yasal hale getiren yeni bir yasa tasarısı duyurdu. [Getty Images]

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesini yasallaştıracak bir yasa tasarısını geçtiğimiz ay duyurdu. Hareket, eşcinselliğin komünist dönem diktatörü Enver Hoca rejiminde suç sayıldığı bu geleneksel olarak muhafazakâr toplumda hiç de az kargaşa yaratmadı.

Eşcinsellerin statüsü 1990'larda değişse de, pek çok insan hâlâ eşcinsel haklarına karşı çıkıyor. Üç ana dini cemaat, aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesinin ülkenin ahlaki değerlerinin çiğnenmesi anlamına geldiğini iddia ederek yasa tasarısına sert tepki verdi.

Ancak yasanın geçirilmesi Arnavutluk'u eşcinsel evliliğini yasallaştıran ilk Balkan ülkesi yapacak. Çoğu kişi Berişa'nın niyetinin Arnavutluk'un AB üyelik sürecini ilerletme amaçlı siyasi bir manevra olduğuna inanıyor.

Aile Yasasını değiştirmek için parlamentoda toplam 84 oya ihtiyaç duyuluyor. Berişa'nın Demokrat Parti'si ve siyasi yandaşları bütün oylara sahip değiller ama pek de uzak olmadıkları bildiriliyor.

Geçtiğimiz günlerde blogcular da konuyla ilgili görüşlerini belirterek ateşli bir tartışmaya giriştiler.

La_rosee "Hepimiz eşitiz. Neden olmasın?" derken, zotrules "toplumun, hayatta kalmasını garanti eden normları ve ilkeleri vardır." diyor. Yazar, "yarın da katiller suçlarını yasallaştırma hakkını talep edecekler ... sübyancılar da aynısını yapacaklar. Sonra sokaklarda porno satılacak ... ahlaklılıkla ahlaksızlık arasında bir fark kalmayacak." şeklinde tahminde bulunuyor.

Fakat desaparacidos, suçluların eşcinsellerle neden aynı kefeye konduğunu merak ediyor. Onların kimseye zararı yok. Yine de yazar, Arnavut toplumunun böyle bir yasaya hazır olmadığını ve geçirildiği takdirde yasanın eşcinsellere karşı geri tepeceğine inanıyor.

 

Katana da aynı fikirde. O da eşcinsel evliliğine karşı değil fakat buna karşı olan Arnavut zihniyetinin farkında. "Bütün toplum değişene kadar bunu talep etmek yararsız," diyor.

Çoğunluk, Shkerdi'nin eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı verilmemesi gerektiği görüşünü paylaşıyor. The Spaker, evlilik bir erkekle bir kadın arasındaki birleşmeyi tanımladığı için "evlilikten" farklı bir terim bulunmasını öneriyor.

Ttmsoia, toplumların karakterlerini savunmasız olanlara karşı davranış biçimleriyle ortaya koyduklarını söylüyor. Bu blogcu da yazısında, "Devlet, ister en ağır suçları işlemiş mahkumlar ... ister vergi ödeyen ve eşcinsel olan bir başkası olsun, bütün vatandaşlarının güvenliği ve eşitliğinin tek koruyucusudur." diyor.

Andi, "Bu yasa önünde sonunda çıkarılacak," şeklinde bağlıyor. Sonuçta pratik olmak lazım: "Şimdi çıkar ve dünyaca ünlü ol."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar