Duyuru

Bulgaristan 2013 ortasında avro sahasına katılmayı umuyor

Bulgaristan

  /   588   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Avro sahasına girmenin ön şartlarından biri de Döviz Kuru Mekanizması II'ye katılmak. Bulgaristan Kasım ayında buna başvurmayı planlıyor.

(Reuters, AFP, DPA, Novinite, BNR, Dnevnik - 03/08/09; Bloomberg, Dnevnik, BNN - 31/07/09)

photo

Bulgaristan dört yıl içinde avroya geçebilir. [Arşiv]

Maliye Bakanı Simeon Cankov Sofya merkezli 24 Chasa gazetesinde 3 Ağustos Pazartesi günü yayınlanan bir röportajda Bulgaristan'ın 2013 ortasında avro sahasına girebileceğini söyledi.

Cankov, "[Hükümetin dört yıllık] görev süresinin sonuncu yılında avroya geçme şansımız var." dedi.

Eski bir Dünya Bankası ekonomisti olan Cankov, ayrıca 27 Temmuz'da ant içen merkez sağ Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Halk (GERB) kabinesinde başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Bulgaristan'ın resmi döviz kuru olarak avroya geçmeden önce, şu anda 16 AB ülkesinden oluşan ve aday ülkeler için iki yıllık bir para birimi istikrar sınavı olarak görev yapan Avrupa Döviz Kuru Mekanizması II'ye (EM II) katılması gerekiyor.

Cankov geçtiğimiz hafta, Sofya'nın katılım başvurusunu Kasım ayında sunmayı planladığını söyledi.

Bloomberg haber ajansının kaydettiği sözlerinde "Mali kriz açısından bölgenin tamamında neler olup bittiği konusunda büyük bir belirsizlik var." diyen bakan şöyle devam etti: "Bu bizim başvurumuzu etkilemez, ancak onun değerlendirilme hızını etkileyebilir."

Cankov Bulgaristan'ın avro sahası üyelik kriterlerini yıl sonuna kadar yerine getirebileceğine inanıyor.

Bakan, şu anda en önemli görevin bütçe açığını avro sahası limiti olan Gayrı Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) %3'ü altında tutmak olduğunu kaydetti.

Reuters tarafından aktarılan sözlerinde Cankov, "Şu anda %2,2-2,5 oranındayız (bütçe açığı) ... Açık %3'ü aşarsa, avro zoruna katılımı iki yıl daha ertelememiz gerekecektir." dedi.

Cankov ayrıca enflasyon oranlarının Haziran ayındaki %3,7'den bu yıl ortalama yıllık %2,8'e düşmeye devam edeceği tahimininde de bulundu.

1997 yılında Bulgaristan, GSYİH ve kişisel gelirlerde keskin bir düşüşe, ülke bankacılık sektörünün çökmesine ve ciddi döviz sorunlarına yol açan şiddetli bir ekonomik ve finans krizi yaşadı. Aylarca süren kaostan sonra ülke, levanın 1,95583'lük sabit oranda avroya endekslendiği bir döviz kuru düzenlemesi uygulamaya koydu.

 

Bulgaristan'ın ERM II'ye girmesi levanın bu merkez oran etrafında %15 aralığında dalgalanmasına olanak sağlayabilir.

Ancak Cankov ve merkez bankası yetkilileri, Bulgaristan avro sahasına katılana kadar endeksin değişmeyeceğini söylediler.

Bulgaristan'ın IMF kredisi talebinde bulunmaya acil ihtiyacı olmadığını vurgulayan Cankov, buna karşın Sofya'nın Fondan yılın geri kalanı ve özellikle 2010 yılı için bütçe analizinde yer almasını istemeyi planladığını belirtti.

Bakan, "IMF analizi, 2010 bütçesinin kesintilerle denkleştirilemeyeceği bariz hale gelirse 2010 yılında olası bir kredi için hemen kullanılabilir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar