Duyuru

EULEX ve Belgrad'ın görüşmeleri Kosova'da sorun oldu

Kosova Haberleri

  /   519   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

EULEX ile Belgrad arasında gerçekleşen son görüşmelerle ilgili olarak Priştine'de kaygılar artıyor.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi --04/08/09

 

photo

Kosova'daki EULEX misyonu başkanı Yves de Kermabon EULEX'in Kosova kurumları olmadan Belgrad ile pazarlık yapmayacağını söyledi. [Getty Images]

 

Belgrad ise 3 Ağustos Pazartesi günü Sırbistan ile EULEX arasındaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Sırbistan'ın Kosova Bakanı Goran Bogdanoviç, Belgrad'da gerçekleşen iki toplantı sonrasında EULEX ile Kosova'daki mahkemeler konusunda yapılan müzakerelerin devam edeceğini ve Sırp hakim ve savcılarının çalışmaya devam etmeleri olasılığı konusunda da görüşmeler yapılacağını söyledi.

Bogdanoviç'in açıklaması, Kosova Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuki'nin EULEX başkanı Yves de Kermabon'a geçen ay gönderdiği bir mektupta örgütün Belgrad ile adalet, polis ve gümrük alanlarını kapsayan üç adet protokol imzalama niyetini sormasının ardından geldi.

Kuki'nin mektubunda, "Sizden bu protokollerin taslaklarını görmediğimi ve Kosova kurumlarıyla bu tür görşmeler yapıldığı konusunda EULEX'ten resmi şekilde bilgilendirilmemiş olduğumu dikkate almanızı rica ediyorum." ifadesi yer aldı.

De Kermabon yanıt olarak konuyu görüşmek üzere Kuki ile bir araya geldi.

Kuki, "[De Kermabon] bana EULEX'in Kosova kurumları adına görüşmelerde bulunmadığı ve bunu yapmaya hakkı olmadığı konusunda güvence verdi." dedi. De Kermabon da yaptığı basın açıklamasında, "EULEX Belgrad ile görüşmelerde bulunmuyor." dedi.

 

"Belgrad, Tiran, Üsküp ve Podgorica ile organize suç ve kaçakçılıkla mücadele ve adalet, gümrük ve polis alanlarındaki bilgi alışverişini ilerletme konulu teknik toplantılar yapılmıştır."

AB'nin Kosova özel elçisi Pieter Feith ise Arnavut televizyon kanalı Top Channel'a verdiği demeçte, Priştineli yetkililer gibi kendisinin de EULEX-Belgrad görüşmelerinden haberi olduğunu kaydetti.

Feith, "Her şey tam bir şeffaflık içinde yapılıyor. De Kermabon bu konuda başbakan yardımcısıyla sürekli temas halindedir. Sonucun, bunun Kosova makamlarının tutumuna tamamen uygun şekilde olacağı şeklinde olacağından eminim." dedi.

Kuki bu sözlere Kosova merkezli Zeri gazetesinde yayınlanan sözlerinde "Belgrad ile sürdürülen temaslar Tiran ile temaslarla aynı değildir. Priştine, birisinin Belgrad ile Kosova konusunda sürdürdüğü temaslara dikkat etmektedir. Ayrıca hepimizin içinde bu gibi temaslarla ilgili bir psikoz, bir travma olduğunu da kabul etmeliyiz; ve Bay Feith ve diğerleri Belgrad'a yapılan özel ziyaretlerin bile yerel temsilciler ve Kosova'da çalışan uluslararası temsilciler için bir anlamı olduğunu bilmelidirler." şeklinde tepki verdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar