Duyuru

Özel üniversitelere giden Arnavut öğrenci sayısı artıyor

Arnavutluk Haberleri

  /   608   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Özel Tiran Avrupa Üniversitesi profesörlerinden Henri Cili, "Günümüzde özel üniversiteler eğitim sistemimizde tamamlayıcı özelliğe sahiptir." dedi.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi -- 21/09/09

photo

Eski ABD Başkanı George W. Bush'un 2007 yılındaki ziyareti öncesinde Tiran'daki Politeknik Üniversitesi önüne Arnavutluk ve ABD bayrakları çekilmişti. [Getty Images]

Arnavutluk'ta üniversite öğrencileri okul yolunu tutarken, rakamlar özel okulları tercih edenlerin sayısında artış olduğunu gösteriyor.

Eğitim Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre, gençlerin özel üniversitelere gitme eğilimi artış gösteriyor ve son dört yıldır %28 oranında seyrediyor.

2008 yılında üniversite öğrencilerinin yaklaşık %76'sı ülkedeki 11 devlet üniversitesinden birisine gitti - geri kalansa son beş yıldır kurulan özel üniversitelere kaydoldu.

Özel üniversitelere giden öğrenci sayısı, 2004 yılındaki 983'ten dört yıl sonra 12 bin 166'ya sıçradı.

Özel Tiran Avrupa Üniversitesi (UET) profesörlerinden Henri Cili, "Günümüzde özel üniversiteler eğitim sistemimizde tamamlayıcı özelliğe sahiptir." dedi.

Ülkede şu anda 17 civarında özel üniversite olmasına karşın bunların sadece dördü devlet tarafından akredite resmi diploma verebilir durumda bulunuyor.

Özel okullara giden öğrenci sayısının artmasına karşın, Cili Arnavutların çoğunun ücretsiz oldukları için devlet üniversitelerini seçtiklerini belirtiyor.

Cili'ye göre bazı özel üniversiteler devlet eğitim giderlerinin karşılanmasında öğrencilere ücretsiz eğitim yerine para verilmesini öngören bir değişiklik tasarısı için yürüyüş düzenlemeyi planlıyorlar - bu şekilde öğrenciler kamu sektörüne yöneltilmek yerine gitmek istedikleri üniversiteyi seçebilecekler.

Üniversite seçeneklerinin genişlemesi konusundaki iyimserliğe rağmen, bazı eğitim uzmanları özel kurumların kalitesini sorguluyor ve devlet seçeneğinin arkasında duruyorlar.

Eğitim Bakanlığı'ndan bir kaynak, "Özel üniversiteler sadece köklü bir geleneksel temele sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda yüksek kaliteli ve talepkar kadrolara da sahipler." şeklinde konuştu.

Kaynak sözlerinin devamında, özel üniversitelerin daha iyi bir altyapı ve en son teknolojilere sahip olmakla birlikte, başka alanlarda geri kaldıklarını ve devlet okullarından reddedilen öğrencileri kabul ettiklerini ifade etti.

Geçen Ocak ayında Arnavutluk hükümeti ülkenin deneyimli bir uluslararası kuruluş tarafından yürütülmek üzere ülkedeki üniversitelerin eksiksiz bir sıralamasını oluşturacağını açıkladı.

Cili, sıralamanın bir oyun sahası oluşturacağını ve özel üniversitelerin ülkedeki üniversite sistemi içindeki büyüyen rekabet ortamında tutunabildiklerini göstereceğini düşünüyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar