Duyuru

Yunanistan haftasonu sandık başına gidiyor

Yunanistan

  /   715   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Siyasiler parlamentoda sandalye mücadelesi verirken yarış ısınıyor.

Southeast European Times için Atina'dan Hristos Ringas'ın haberi – 01/10/09

photo

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis bu ayın başlarında 4 Ekim'de erken seçime karar verip haftalardır devam eden spekülasyonlara son verdi. [Getty Images]

İktidardaki Yeni Demokrasi (ND) partisi genel başkanı ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, görevdeki ikinci döneminin yarı yolunda, 4 Ekim Pazar günü yapılacak erken seçimlerde taze bir dönem istiyor.

Ancak mevcut anketler doğru çıkarsa, seçimler Karamanlis'in başlıca siyasi rakibi olan sol Panhelenik Sosyalist Birliği (PASOK) için zafer anlamına gelebilir.

ND, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde PASOK'a mağlup olarak bu yıl bir darbe aldı bile. Parti %32,68 oranında oy alırken, PASOK %36,75 oranında oy topladı.

Aradaki fark Sosyalistlere AP'de fazladan sandalye kazandırmaya yetmese de, başbakanın siyasi geleceğinin düşüşte olduğunun açık bir kanıtı olarak görüldü. Seçmenler ND'yi bir dizi siyasi skandalın yanı sıra ülkenin ekonomik sorunlarından ötürü cezalandırdılar.

ND şu anda olabilecek en zayıf parlamento çoğunluğuna -300 sandalyeden 151'i- sahip bulunuyor ve fazla manevra kabiliyetine sahip değil.

Karamanlis 27 Eylül Pazar günü Real News'e verdiği demeçte, "Bir partinin 151 sandalyesi varken, gerçek şudur ki bir milletvekiliyle girilecek herhangi bir sert çatışma ülkeyi seçimlere götürebilir." dedi.

İki başarısız denemeden sonra Papandreu, şimdi ülkenin başına geçmek üzere olabilir. Fakat Pazar günü PASOK zafer kazansa bile, partinin milletvekilleri arasında gereken farkı elde edip edemeyeceği belli değil. Yunanistan'ın seçim sistemine göre, bir parti seçimleri kazanmasına rağmen yine de net bir meclis çoğunluğuna sahip olmayabiliyor.

Bu arada parlamentoda temsil edilmek için %3'lük baraj şartı da oyuna girebilir. Küçük partiler bu şartı karşılamak için mücadele ederken, anketler Syriza bunu başarırken Ecogreens'in başaramayacağını gösteriyor. PASOK'un hükümet kurma şansı bunların performansına bağlı olabilir.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar