Duyuru

Ekonomik sıkıntılar Yunan Sosyalistlerine büyük zafer getirdi

Yunanistan

  /   702   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Sosyalist lider Yorgo Papandreu Pazar günkü zafer konuşmasında, "Ülkenin gidişatını değiştirme yönünde büyük sorumluluğumuz var," dedi.

Southeast European Times için Atina'dan Hristo Ringas'ın haberi – 05/10/09

photo

4 Ekim Pazar günkü seçimlerde oy kullandıktan sonra sandık merkezinden ayrılan bir kadın. [Getty Images]

4 Ekim Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinden bir zaferle çıktığı görülen Yunanistan'ın sol görüşlü PASOK partisinin lideri seçmenlere siyasi iklimde değişim sözü veriyor.

Sandıkta daha önce aldığı iki yenilgi sonrasında Yunanistan'ın yeni başbakanı olmaya hazırlanan Yorgo Papandreu, "Önümüzdeki yolda tek pusulamız halk ve sadece vatandaş olacaktır." diyerek şöyle devam etti: "Ülkenin gidişatını değiştirme yönüne büyük sorumluluğumuz var. Bunu yapabileceğimizi biliyoruz."

Seçimlerden önceki anketler sürekli olarak PASOK'u iktidardaki Yeni Demokrasi (ND) partisinin önünde gösterirken, solcular zaferin çok az farkla gelmesi halinde zorlu koalisyon pazarlıkları olasılığıyla karşı karşıya bulunuyorlardı. Ancak seçmenlerin partisine Yunanistan'ın 300 sandalyeli parlamentosunda on sandalyelik rahat bir çoğunluk verdiği Papandreu'nun bu konuda artık sıkıntısı kalmadı. Resmi sonuçlar PASOK'un ND'den yaklaşık yüzde 10 fazla oyla %44 oranında oy aldığını gösteriyor.

Partisinin yenilgisinin sorumluluğu üstlenen Başbakan Kostas Karamanlis görevinden istifa etmeyi planladığını söyledi.

Analistler, sonucun eski Başbakan Andreas Papandreu'nun oğlu Papandreu için ailesinin gölgesinin dışına çıkma ve kendi siyasi yolunu çizmeye başlaması açısından kişisel bir zafer olduğu görüşündeler. Zafer ayrıca, daha önceki iki başarısız kampanya sonrasında kendisini istifaya çağıran kendi partisi içindeki bazı eleştirel seslere verilmiş bir yanıt da olacak.

Bu girişimlerin ikincisi, 2007 yılındaki, PASOK'un neredeyse 30 yıldır aldığı en kötü yenilgiydi ve usta parti üyesi Evangelos Venizelos Papandreu'nun liderlik becerisini sorgulamıştı. Bu kez Papandreu, siyaset deneyimine sahip olamamasına karşın yüksek eğitim almış genç adaylarla dolu bir aday listesi çıkardı.

Uzun zamandır elinden kaçırdığı bir ödüle sonunda sahip olmasına rağmen, Papandreu'yu şimdi daha da büyük güçlükler bekliyor.

Yunanistan küresel ekonomik kriz yüzünden derin bir finans krizinde ve bütçe açığı yüzünden AB ile çatışma halinde bulunuyor. Brüksel, ülkenin deneme sürecine alınabileceği konusunda dahi uyardı.

Papandreu, işe ekonomi bakanlığını maliye ve ekonomi olmak üzere ikiye ayırmak ve finans uzmanlarını belli konular üzerinde yoğunlaşmakla görevlendirmekle başlayacağını söyledi.

Bu arada yeni hükümet uluslararası cephede de rotayı tutturacak. Ancak Papandreu'nun Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile uzun zamandır devam eden ilişkisinin Atina ile Ankara arasındaki ilişkileri iyileştireceği yönündeki umutlar yüksek.

İki lider, 1999 yılında bölgede meydana gelen deprem sonrasında yardım çabalarında işbirliği yapmıştı. Bundan kısa süre sonra her iki ülkede de askeri tatbikatlar iptal edilmiş ve diyalog başlatılmıştı.

Atina ile Üsküp arasında uzun zamanır devam eden isim anlaşmazlığın konusunda, BM elçisi Matthew Nimetz çözümün ufukta olduğu ve yeni kabineyle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski seçim sonuçlarıyla ilgili yorumlarında, Üsküp'ün anlaşmazlığa yapıcı bir çözüm arayışında olduğunu söyledi.

SETimes.com 

  

Yorumlar