Duyuru

100'den fazla Kosovalı öğrenci hastalandı

Kosova Haberleri

  /   403   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Geçtiğimiz hafta 100'den fazla Kosovalı genç gizemli bir hastalıktan tedavi gördü. Öğrencilerin çoğu eve gönderilmesine karşın beşi tedavilerinin devamı için hastaneye geri döndü.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi – 05/10/09

photo

Öğrencileri hastanede ziyaret eden Kosova Sağlık Bakanı Aluş Gaşi halkı sükûnete davet etti. [AFP]

Geçtiğimiz hafta yaşları 14 ile 16 arasında değişen 123 Kosovalı öğrencinin görünürde zehirlenmesi halkta neler olduğu konusunda soru işaretlerine yol açtı. Toplu salgının nedeni gizemini korumaya devam etmesine karşın, semptomlar arasında soluma güçlüğü, mide sorunları ve halsizlik yer alıyor.

Priştine'nin banliyösündeki iki okulun öğrencileri olan gençler, 1 Ekim Perşembe günü iki farklı tesiste tıbbi tedavi gördüler. Gençlerin çoğu tedavileri tamamlanıp evlerine gönderilmesine karşın, beş öğrenci haftasonu hastaneye geri döndü.

University Clinical Centre İdari Müdürü Yusuf Ulay gazetecilere verdiği demeçte paniğe gerek olmadığını ve yetkililerin semptomlara yol açan şeyin ne olduğunu belirlemek için son tahlili beklediklerini söyledi.

Hıvzı Süleymani Lisesi öğrencilerinden Erza Zogianii okul bahçesine girdiğinde bazı arkadaşları gibi kendisinin de bayıldığını söyledi. Express gazetesine konuşan Zogiani, okulda hiçbir şey yiyip içmediklerini, ancak havada komik bir koku farkettiklerini söyledi.

Okulda karışık eğitim veriliyor. Arnavut ve Sırp öğrenciler aynı binada ancak farklı saatlerde öğrenim görüyorlar. Sırp çocukları okula sabah, Arnavut çocuklarıysa öğleden sonra gidiyorlar.

Öğretmen İskenderiye Rüstemi de Express gazetesine çok sayıda öğrencinin bayıldığını söyledi. Rüstemi de yabancı bir koku farkettiğini kaydetti.

Kosova Sağlık Bakanı Aluş Gaşi gençleri hastanede ziyaret etti. Gaşi ve Eğitim Bakanı Enver Hocay halkı sakin olmaya davet ettiler.

Hükümet, Fuşe Kosova'daki Hıvzı Süleymani Lisesi ve Selman Rıza ilkokulundaki durumu yakından takip ettiğini açıkladı. Yetkililer halkı kafa karışıklığı ve paniğe yol açabilecek acele sonuçlara varmaktan kaçınmaya çağırdılar.

Hükümetten Perşembe günü yapılan açıklamada, "İlgili makamlar bu çocukları hasta eden bütün nedenleri araştırıyorlar ve durum tamamen kontrol altında." ifadesi yer aldı.

Polis de olayı araştırıyor. Kosovalive haber ajansının bildirdiğine göre polis, "Fuşe Kosova'da lise öğrencilerinin gizemli bir şekilde zehirlenmeleri nedeniyle uyarı seviyesini artırarak Kosova'daki her okulun yakınında bir devriye görevlendirdi".

Üniversite hastanesi sözcüsü Şpend Fazliu da Radio Free Europe'a verdiği demeçte, bazı vakalarda yapılan biyokimyasal analizlerin normal çıktığını söyledi. Fazliu, toksikoloji raporlarının analiz için yurtdışına gönderileceğini belirtti.

SETimes.com 

  

Yorumlar