Duyuru

Makedonya ve Kosova arasında diplomatik ilişkiler kuruldu

Makedonya

  /   538   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

ÜSKÜP, Makedonya/PRİŞTİNE, Kosova -- Makedonya ve Kosova'nın dışişleri bakanları tarafından 18 Ekim Pazar günü yapılan duyuruya göre, iki ülke arasında diplomatik ilişkiler kuruldu. Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Antonio Milososki tarafından Üsküp'te,Kosovalı mevkidaşı İskender Hiseni tarafından da Priştine'de imzalanan ortak bildirgeye göre, iki ülke ulusal egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüklerine karşılıklı saygı zeminindeki dostane ilişkileri ilerletme vaadinde bulundu.

Diplomatik ilişkiler, Üsküp ve Priştine'deki parlamentoların bir sınır çizme anlaşmasını Cumartesi günü onaylamaları sonrasında kuruldu. Bununla, Arnavut gerillaların Makedonya'da 2001 yılında meydana gelen Arnavut ayaklanması sırasında saldırılar düzenlemekte kullandıkları bölge üzerinde anlaşmazlık son bulmuş oldu. Anlaşma, AB ve ABD'nin nezaretinde aylardır yürütülen müzakereler sonrasında geldi. Makedonya Kosova'nın bağımsızlığını bir yıl önce tanımıştı.

Belgrad'da, Sırbistan'ın Kosova'dan Sorumlu Devlet Bakanı Oliver İvanoviç sınır anlaşmasını küçümseyerek, Makedonya'nın bu meseleyi sonunda Sırbistan ile görüşmek zorunda kalacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç de bunu Sırbistan-Makedonya ilişkilerine indirilmiş bir darbe olarak nitelendirdi. (Koha Ditore, VoA, Kosova Sot, RTK, Kohavision, A1, MIA, Sitel, Makfax, AP, Beta, B92 - 18/10/09) 

  

Yorumlar