Duyuru

Makedonya-Kosova sınır anlaşması tartışılıyor

Makedonya

  /   398   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Makedon blogcuların çoğu muhalefetin yeni Kosova sınır anlaşmasına anayasa mahkemesinde itiraz etme niyetine ateş püskürüyor.

Southeast European Times için Üsküp'ten Zoran Nikolovski'nin haberi - 23/10/09

photo

Kodra Fura Balkanlar'da stratejik bir nokta kabul ediliyor. [Getty Images]

Makedonya'nın geçen yıl Kosova'nın bağımsızlığını tanımasından bu yana, iki ülke arasındaki ilişkiler ilerliyor.

Ve bu ilişkiler büyüyor da. Geçtiğimiz hafta iki Balkan ülkesi, ikili sınır anlaşmazlığını çözen bir anlaşmanın parlamentoda onaylanması sonrasında diplomatik ilişkiler kurdular.

Anlaşmaya göre Makedonya Sar Dağı'ndaki Lukovo Pole yakınlarında 160 metre toprak alırken, Kosova stratejik Kodra Fura yüksek noktası yakınında 155 metre toprak aldı.

Makedonya'da muhalefet sınır değişikliği için üçte ikilik çoğunluk oyu gerektiğini ve anlaşmanın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürüyor. Bazı partiler anlaşmanın parlamentodan neredeyse gizlice geçirildiğini de iddia ediyor.

Makedonya Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDSM) desteklediği Liberal Demokrat Parti (LDP), anlaşmaya anayasa mahkemesinde itiraz edeceğini söyledi.

Hükümetse, 2001 tarihli daha önceki sınır anlaşmasının 5. Maddesinin her iki ülkeye de "sınırda gerekli dengeli düzeltmeler yapma görevi" verdiğini iddia ediyor.

Tartışma son zamanlarda blog dünyasına da sıçradı.

Zoriv, herhangi bir muhalefetin iktidar partisinin bu kadar iyi bir anlaşmayı kotarmasından nadiren memnun olacağını savunuyor. "Dün bu gibi şikayetleri dinlememek elimizde değildi fakat bu anlaşmanın içeriğini bilenler, sanki Makedon toprakları Kosova'ya gönüllü olarak verilmişçesine haince bir anlaşma yapılacağını düşünmez."

 

Ancak yazar hukuki duruşla ilgili bir soru yöneltiyor. "Anayasa Mahkemesi [LDP'nin] şikayeti lehinde karar verirse ne olacak? Hangisi yasal açıdan daha güçlü bir konuma sahip olacak: anayasa mahkemesi kararı mı yoksa iki devlet arasında imzalanmış bir anlaşma mı? Anayasa mahkemesi kararı daha güçlüyse, o zaman dünyanın gözü önünde oyunlar oynayıp eski sınırlara mı döneceğiz? Dünya bizim böyle çocukça maceralara atılmamıza izin verecek mi?" Zoriv, "İzin vermeleri zor." diye tamamlıyor.

Oggie Doggie, "Herşey sizin bize sunduğunuz kadar düzgünse, Makedonya toprak kaybetmemiş ve kazanmışsa, o zaman bu kadar komplo, bu telaş niye?

Hak savunucusu ve üniversite öğretim görevlisi Biljana Vankovska Makedon Anayasasının öngördüğü şeyi açıklıyor. "Sınır ihlal edilemez ve yapılacak her türlü değişiklik için sadece üçte iki parlamento çoğunluğu değil aynı zamanda parlamentonun kararını onaylamak için ek ve zorunlu bir referandum da gerekir." diyor. Bu yüzden de, anlaşmanın etkisi olumsuzdur. "Böyle zorla ve aceleci bir tavırla dayatılmış bir prosedür her iki tarafta da dostluk yerine bıkkınlık ve güvensizlik yaratır."

Vmroid aynı fikirde değil. "Toprak takası tartışılmaz. Sadece salt mı yoksa üçte iki çoğunlukla mı oylandığı önemli."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar