Duyuru

Karaciç duruşmayı boykot ediyor

Dünyadan Haberler

  /   265   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

Eski Bosnalı Sırp liderin itirazlarını reddeden Lahey yetkilileri, Karaciç'in duruşmasının onunla veya onsuz gelecek hafta başlayacağını söylediler.

Southeast European Times için Belgrad'dan İgor Jovanoviç'in haberi –

photo

Radovan Karaciç. [Getty Images]

Radovan Karaciç, 26 Ekim Pazartesi günü Lahey'de başlayacak olan duruşmasını boykot edeceğini duyurdu. Karaciç, 1992-1995 yılları arasında Bosna'da yaşanan ihtilaf sırasında işlenen soykırım ve savaş suçlarından yargılanıyor.

Eski Sırp Cumhuriyeti (SC) cumhurbaşkanı, mahkemede kendisini temsil ettiği için savunmasını hazırlamak için yeterli zamanı olmadığını iddia ediyor.

Karaciç, "Kendimi savunma kararım kolay bir karar değildi ve avukatlara karşı bir güven eksikliği değil, gerçek durumun ancak ilk günden son güne kadar içinde yer alan biri tarafından anlaşılabilecek ve sunulabilecek kadar karmaşık olduğu yönündeki inancı yansıtmaktadır." dedi.

Mahkeme yargıçlarına gönderdiği mektupta Karaciç, küstah bir tavır sergiledi. Karaciç, "Benim tek suçum bu kadar bariz şartlar altındaki bu davaya katılmam. Bunun için tüm savaş kurbanlarının hakaretlerini ve gelecek nesillerin lanetlemelerini hak ediyorum."

Sanık gelecek yılın Mayıs veya Haziran ayında duruşmaya hazır olabileceğini belirtmesine karşın, mahkeme bu iddiayı geri çevirerek duruşmanın sanık olmadan bile başlayacağını duyurdu. Mahkeme sözcüsü Nerma Jelaciç, "Davanın duruşmaya hazır olup olmadığına karar verecek tek ilgili merci Duruşma Mahkemesidir." dedi.

 

Karaciç, eski ABD elçisi Richard Holbrooke ile yaptığını iddia ettiği bir anlaşma yüzünden yargılanamayacağını kanıtlamaya çalışıyor. Mahkeme ise bu iddiaları reddetti.

21 Ekim Çarşamba günü mahkeme, Karaciç'in Trinidad ve Tobago'lu Yargıç Melville Baird'in kuruldan çıkarılması yönündeki talebini de geri çevirdi.

Savaş suçları zanlısı 1995 yılında mahkeme tarafından ilk suçlanan isimdi. Uluslararası toplumun baskısı altında ve zamanın Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in ısrarları üzerine Karaciç, SC cumhurbaşkanlığı yetkisini zamanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Biljana Plavsiç'e devrederek ortadan kayboldu.

Karaciç, Belgrad'da tutuklandığı geçen yıla gizlenmeyi başardı. Alternatif tıp uzmanı Dragan Dabiç sahte kimliğiyle ve uzun saç ve sakalla yüzünü maskeleyerek Sırp başkentinde yıllarca yaşadı. Aynı zamanda Belgrad'daki özel bir klinikte çalıştı, kentte serbestçe dolaştı ve alternatif tedavi yöntemleriyle ilgili panel tartışmalarına bile katıldı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar