Duyuru

AK ilerleme raporunda Arnavutluk'a teşvik var

Arnavutluk Haberleri

  /   384   /   28 Ağustos 2014, Perşembe

 Yazdır

  

 

 

 

Hükümet en son AK ilerleme raporundan memnun, ancak hala çözüm bekleyen önemli sorunlar var.

Southeast European Times için Tiran'dan Sami Neza'nın haberi -- 04/11/09

photo

Arnavut muhalefet lideri Edi Rama AK raporunun ülkedeki seçim durumuyla ilgili alarmları çaldığına inanıyor. [Getty Images]

Arnavut hükümet yetkilileri Avrupa Komisyonu'nun (AK) geçen ay yayınladığı ilerleme raporunun sonuçlarını memnuniyetle karşıladılar.

Başbakan Sali Berişa, raporda Arnavutluk'un tüm alanlardaki çabalarına övgüde bulundulduğu ve hükümetin çalışmalarına rehber görevi gördüğünü söyledi.

AK'nin Tiran heyet başkanı Büyükelçi Helmut Lohan ile düzenlediği ortak basın toplantısında Berişa, "Kesinlikle imzalayacağım ve bu raporun bu ülkedeki her bakanlık ve daire için bir çalışma programı olacaktır." dedi.

Rapora göre, Arnavutluk ile AB arasındaki ilişkilerin genel durumu cesaret verici. "Arnavutluk, Avrupa Ortaklığının gerektirdiği siyasi kriterleri yerine getirmede ilerleme kaydetmeye devam etmiştir." ifadesinin yer aldığı belgede, ülkede Haziran ayında düzenlenen seçimlerin "uluslararası standartların çoğunu" karşıladığı da belirtiliyor.

AK, "Seçim yasasının zamanında çıkarılması ve iyleştirilmiş seçmen listelerinin hazırlanması, Avrupa ortaklığının bu önemli önceliğini büyük oranda karşılamaktadır." dedi.

Entegrasyon Bakanı Maylinda Bregu da raporda seçimlerin adil ve özgür şekilde gerçekleştiğinin kabul edildiğini ve seçimlerle ilgili faslı artık kapanmış kabul ettiğini doğruladı. Ancak seçim sorununun siyasi açıdan tartışmalı niteliği göz önüne alındığında, rapor Tiran'da yeni bir tartışmaya yol açtı.

Yeni kurulan parlamentoyu boykot etmekte olan muhalefetteki Sosyalist Parti lider Edi Rama basına verdiği demeçte, raporun aslında partisinin eleştirel tahlillerini doğruladığını söyledi. Rama, "Bizim için bu rapor, Arnavutluk'taki seçim durumuyla ilgili bir alarm çanıdır." dedi.

Diğer bir sıcak konu olan vize serbestleştirilmesi konusundaysa AK, Arnavutluk'un "adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında iyi ilerleme kaydetmesine karşın, yol haritasında belirlenmiş kriterlerini tümünü henüz karşılamadığını" öne sürdü.

Brüksel hükümeti "başta biyometrik pasaportların özelleştirilmesi ve dağıtımı, sınır ve göç yönetimi ve organize suç ve yolsuzlukla mücadele amaçlı kurumsal çerçeve alanlarındaki" çabalarını artırmaya çağırdı.

Yolsuzlukla mücadele Avrupa ortaklığının kilit öncelikleri arasında yer alıyor. Ancak rapora göre, Arnavutluk'ta yolsuzluk "bir çok alanda yaygın durumda ve özellikle ciddi bir sorun olmaya devam ediyor."

Raporda, hükümetin eski Savunma Bakanı Fatmir Mediu'yu, dev bir yangının bir mühimmat deposunda bir dizi ölümcül patlamaya yol açtığı Mart 2008 Gerdek olayından soruşturma altına alınması sonrasında başka bir göreve atama şeklindeki tartışmalı kararına özellikle değinildi.

 

Yargı sistemindeki ilerlemenin değerlendirildiği raporda, "konumları ne olursa olsun bütün sorumlu kişilerin cezalandırılması için yolsuzlukla mücadeleye güvenin sağlanması ve adil ve şeffaf bir sürece" duyulan ihtiyacın altı çizildi.

Raporda, sağlık ve medyan da dahil olmak üzere başka alanlarla ilgili kaygılar da dile getirildi. "Yolsuzluk sağlık sektörünün hemen bütün seviyelerinde yüksek seyretmeye devam ederken", "maddi ve siyasi çıkarlar yayın bağımsızlığı ve mesleki beceriler açısından bağımsız medyaya nüfuz etmeye devam ediyor."

Belgede hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının Arnavutluk'un tam anlamıyla bir krizden kurtulmasına yardım ettiği, ancak ekonomik istikrarın bir bedeli olduğu da belirtildi.

Raporda, "2008 yılı boyunca ekonomik büyüme hızlanmaya devam etmiş, ancak 2009'da ekonomik krizin etkisiyle yavaşlayarak ihracat, işçi dövizleri ve kredilerde azalmaya yol açmıştır. Para politikası sağlam kalmış ve fiyat dengesi korunmuştur." ifadesi yer aldı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır 

  

Yorumlar